Akkerbouw

Achtergrond 1520 x bekeken

Tarweoogst verloopt wereldwijd soepel

De tarwenoteringen staan onder druk. Positieve oogstberichten komen uit vrijwel de hele wereld, met uitzondering van West-Europa en China.

De meeste tarwe in de Verenigde Staten is geoogst. In Noord-Dakota is 91% van de tarwe van het land. Ook Rusland oogst prima en heeft de tarweoogst naar boven bijgesteld op 72 miljoen ton (vorig seizoen: 61 miljoen ton). De extra opbrengsten in Rusland compenseert de productiedaling in West-Europa, die is veroorzaakt door de vele regen.

Droogte in China

In China vallen de opbrengsten ook tegen, maar dan door droogte. Het land verwacht dit seizoen een totale graanoogst van 353,9 miljoen ton (vorig seizoen: 363,5 miljoen ton). China verandert het beleid om akkerbouwers te stimuleren minder mais te telen. Door hoge interventieprijzen van mais heeft het land enorme voorraden opgebouwd van 111 miljoen ton mais. Dat is meer dan de helft van de eindvoorraad in de wereld. Om de relatief hoge opslag- en productiekosten voor mais te drukken stimuleert China de productie van sojabonen met subsidies.

China stelde eerder al een importheffing in voor gerst, waardoor de veevoeder industrie gedwongen werd mais te kopen. De export van gerst vanuit de VS naar China is daardoor lager.

In Europa speelt mee dat Egypte vooralsnog vasthoudt aan de nultolerantie voor de ergotschimmel (moederkoorn). Vrijwel geen exporteur wil het risico lopen dat Egypte de tarwe afkeurt, waardoor de Europese markt afwachtend is. De tarweprijs zakt dan ook iets op de termijnmarkt in Parijs.

Regenbuien

Ook mais werd deze week iets goedkoper in Parijs. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de maisprijs juist iets. Dat komt daar omdat het weer in de VS voor het eerst sinds tijden minder gunstig is. De eerste regenbuien zijn in deze periode van het seizoen niet welkom, aangezien de mais- en sojagewassen rijp zijn en daardoor gevoelig voor vocht.

Prognose: tarweprijzen onder druk.


Of registreer je om te kunnen reageren.