Akkerbouw

Achtergrond 1126 x bekeken laatste update:30 sep 2016

Suikerprijs blijft op hoog niveau

Op de termijnmarkt in Londen sloot het eerst aflopende suikercontract (december-2016) maandag op $598,90 per ton (€506).

Dat is de hoogste notering in Londen voor een eerst aflopende contract voor witsuiker sinds begin oktober 2012.

Australische producenten uit de regio Queensland verwachten de grootste oogstopbrengst van suiker sinds decennia, hoewel de oogst daar vertraging oploopt door neerslag. Ondanks de gunstige oogstverwachting in Australië, worden op diverse plekken in de wereld kleinere oogsten verwacht. Rabobank verwacht seizoen 2016/2017 een suikertekort op de wereld van 7,2 miljoen ton. In juni ging de bank nog uit van een gat van 5,5 miljoen ton tussen productie en verbruik.

Lagere opbrengst per hectare in Brazilië

Verder publiceerde Unica lagere productiecijfers voor Brazilië. De organisatie van suikerproducenten constateert dat de later geoogste riet in augustus veel minder suiker per hectare oplevert. Die liggen zo’n 10% lager dan vorig jaar. Maar Unica gaat nog wel steeds uit van een grote oogst van suikerriet.

Er worden kleinere oogsten verwacht in India en Indonesië vanwege droogte. India zal ook in 2017 suiker moeten importeren, is de verwachting. Door de droogte moet Indonesië bijna twee keer zo veel suiker importeren als vorig seizoen.

De bietenoogst is gestart op het noordelijk halfrond, waardoor de komende maanden veel suiker beschikbaar komt voor de wereldmarkt. Wat de prijsstijging kan drukken. De Duitse Commerzbank verwacht dat de suikerprijs niet verder stijgt dit jaar. Volgens de bank belemmeren de enorme suikervoorraden in de wereld een verdere stijging.

Prognose: stijgende suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.