Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Opmerkelijk hoge tarwe-export vanuit EU

De EU exporteert dit seizoen tot nu toe 29% meer zachte tarwe dan in het vorige seizoen.

Dat is zeer opmerkelijk, omdat de oogst 12% kleiner is uitgevallen dan in 2015. Bovendien is de kwaliteit van de tarwe in Noordwest-Europa lager dan vorig jaar, waardoor exporteurs meer moeite moeten doen om te voldoen aan de kwaliteitseisen van importeurs.

Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) exporteerde de EU van 1 juli (de start van graanseizoen 2016/2017) tot en met 13 september 5,4 miljoen ton zachte tarwe. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 4,2 miljoen ton.

Minder tarwe geëxporteerd

Op basis van de kleine oogst en de slechte kwaliteit gaan alle marktbureaus en de Europese Commissie uit van een veel kleinere tarwe export. Het Franse marktbureau Stratégie Grains schat de export vanuit de EU dit seizoen op 23,7 miljoen ton. Dat is maar liefst 25% minder dan de recordexport van vorig seizoen. De Commissie houdt het op 25 miljoen ton export, een daling van 24% ten opzichte van 2015/2016.

De export van zachte tarwe is wel eens harder gegaan in de eerste 2,5 maand van het seizoen. In 2014 stond de teller rond half september op 5,8 miljoen ton. Maar in dat jaar hadden de Europese akkerbouwers 150 miljoen ton zachte tarwe van de akkers gehaald, 10% meer dan dit jaar.

De opmerkelijke trend in de tarwe export deed zich ook voor bij de start van seizoen 2013/2014. Toen was 136,1 miljoen ton zachte tarwe geoogst en was na 2,5 maand al 5,7 miljoen ton tarwe verkocht aan afnemers buiten de EU.

'Tarwe is goedkoop geprijsd'

De vlotte export toont aan dat Europese tarwe goedkoop is geprijsd voor importeurs, zegt een woordvoerder van RVO.nl. "In de laatste aankooptender van Algerije schreven aanbieders uit diverse lidstaten in, zoals Polen, Frankrijk, Bulgarije en Roemenië. Wat je wel ziet dit seizoen is een tweedeling in de EU. In Noordwest-Europa is minder geoogst en is de tarwe van slechtere kwaliteit. In het Midden en Oosten is goed geoogst."

Toch zal de export vanuit de EU niet in dit tempo doorgaan, verwacht de woordvoerder. "Er is minder tarwe geoogst, dus zal er een keer een tekort aan tarwe komen. Je ziet dat telers en handelaren tarwe vasthouden, omdat ze een prijsstijging verwachten later in het seizoen als het aanbod opdroogt."

Meer gegevens hierover op de site van RVO.nl.

Laatste reacties

  • info36

    Raar, er was in de wereld toch voldoende tarwe tenminste buiten de E.U.. Waarom koopt men dan meer daar waar minder is?

  • Cesky

    Zal toch een kwestie van prijs zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.