Akkerbouw

Achtergrond 4986 x bekeken

Mooi begin bietencampagne geldt niet voor iedereen

Oogstjaar 2016 is niet voor iedere bietenteler een succes. De verschillen in opbrengsten zijn dit jaar groot. De waterschade leidt tot meer schimmelziekten. Dat vergt extra aandacht bij het rooien van de bieten.

De eerste week van de bietencampagne is goed verlopen, maar dit seizoen is niet voor alle bietentelers een succes. Dat benadrukt Arno Huijsmans, manager agrarische dienst zuid van bietenverwerker Suiker Unie. “De rooiomstandigheden zijn goed, het is mooi weer voor de suikerproductie en de fabriek is goed opgestart."

Maar de verschillen in opbrengsten en suikergehaltes is in en tussen gebieden groot tot erg groot, legt Huijsmans uit. “Vooral op percelen die overlast van water hebben gehad, vallen de opbrengsten niet mee.”

Ziektedruk

De waterschade leidt niet alleen tot lagere hectareopbrengsten, maar ook tot een hogere ziektedruk. “In diverse situaties treden ziektes op, zoals aphanomyces en bladschimmels, die een nadelig effect hebben gehad op de opbrengst.”

Ook bieteninstituut IRS heeft recent een bericht gepubliceerd over aphanomyces. De waterminnende schimmel kon dit jaar flink toeslaan na de overvloedige neerslag die in juni vooral op de lichte gronden voorkwam. Warme omstandigheden werken aantastingen in de hand. De omstandigheden waren dus ideaal voor deze schimmelziekte, die op ongewoon grote schaal voorkomt dit jaar.

Puntbreuk

De schimmel tast de wortel van buiten naar binnen aan en verteert het weefsel snel. De bieten staan vervolgens los in de grond en er kan puntbreuk optreden bij het rooien van de bieten. Dit vraagt om aanpassingen bij de oogst, geeft het IRS aan. Zo moet de ontbladeraar met een voldoende hoog toerental draaien en mogen de klepels de bietenkoppen niet raken. De rijsnelheid moet vaak omlaag en de rooischaren moeten dieper de grond in voor een goed resultaat. De fabriek weigert een partij bieten bij meer dan 10% rotte bieten, of 30% bieten met bladstelen die groter zijn dan 2 centimeter.

Een zo ruim mogelijke rotatie, een optimale pH en een goede bodemstructuur kunnen problemen in de toekomst voorkomen, stelt het IRS. “De hoeveelheid neerslag tussen eind mei en half juli hebben we helaas niet in de hand.”

Of registreer je om te kunnen reageren.