Akkerbouw

Achtergrond

Lichtpuntje voor malaise in witlof

Half juli leek het er even op dat witlof zou profiteren van de problemen door hagel en wateroverlast die er toen in andere gewassen waren. Die opleving was echter van korte duur.

Sinds eind juli schommelen de prijzen voor witlof nogal. Bij actieweken van supermarkten kunnen dagprijzen oplopen tot €1,20 per kilo, maar als vervolgens aan die vraag is voldaan, kunnen prijzen zomaar weer zakken tot 50 cent. Iedere teler weet dat daarvoor geen witlof te telen valt.

Roep om minimumprijs

Vanaf begin september gaat het eigenlijk structureel om prijzen van 50 tot 70 cent, maar in week 37 zakte het niveau nog verder tot tussen 20 en 35 cent. Onder Nederlandse telers gaan inmiddels stemmen op om naar een soort van minimumprijsregeling te gaan, alleen de vraag is dan hoe dat vorm gegeven zou moeten.

Deze week worden op Nederlandse veilingen klokprijzen voor de sortering kort grof van 23 tot 35 cent genoteerd.

In België gaat het ietsje beter. Daar werden vorige week prijzen gehaald van 40 tot iets meer dan 50 cent. Deze week trekt de prijs daar juist weer wat aan met prijzen tussen 47 en 69 cent voor kort dik witlof van Flandria-kwaliteit.

Betere afzetmarkt verwacht

Volgens een insider zijn de iets aantrekkende prijzen in België opmaat voor een wat betere afzetmarkt over een tot twee weken. Het warme weer is volgens hem vooral debet geweest aan de slechte prijsvorming in de afgelopen periode. Met de dalende temperaturen komt het eten van witlof weer meer in beeld en bij enkele supermarkten staan voor de komende twee weken witlofacties op het programma.

Prognose: Prijzen trekken iets aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.