Akkerbouw

Achtergrond 1719 x bekeken

Lagere opbrengsten stuwen uienprijs licht omhoog

De uienprijzen stijgen in een wat vriendelijker gestemde uienmarkt.

De stemming op de uienmarkt is deze week iets vriendelijker dan vorige week. De beurs in Emmeloord noteerde iets hoger voor zaaiuien af land. De opbrengsten vallen dit seizoen bruto zo’n 10% lager uit vergeleken met vorig jaar. Mede daardoor stijgen de prijzen.

De beurscommissie start de notering voor bio-uien 30% grof dit seizoen met €34 tot €35 per 100 kilo. Voor bio-uien 60% grof start de notering met €38 tot €40 per 100 kilo. De notering van grove uien ligt hoger dan die van de fijnere sortering, omdat dit seizoen de uien minder grof zijn gegroeid en het aanbod beperkter is.

Baalprijzen onveranderd

De baalprijzen blijven deze week onveranderd op €13 tot €14 per 100 kilo. De uien voor Afrika worden voor €13 per 100 kilo verkocht. De bovenkant van de baalprijs wordt betaald voor uien die naar Maleisië gaan. Die uien moeten goed van kleur zijn.

Goede uienkleur, prima kwaliteit

De kleur van de uien die worden binnengereden is goed en de kwaliteit is ook prima. Er zijn een aantal partijen waarvan een klein gedeelte van de uien zuur ruiken. Daarvan is het afwachten hoe die uien zich in de bewaring gaan ontwikkelen.

In het zuidwesten van Nederland liggen de meeste uien achter de planken. Afhankelijk van de neerslag lijkt het erop dat eind deze week daar alle percelen uien zijn gerooid. Naar verwachting ligt landelijk 80% tot 90% van de uien in bewaring.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.