Akkerbouw

Achtergrond 2828 x bekeken

Kalmte overheerst op aardappelmarkt

Het is even wat rustiger op de aardappelmarkt.

Er wordt in verschillende regio’s gerooid. In het Zuidwesten vallen de opbrengsten tegen. Daar komt bij dat door het hoge onderwatergewicht en droge grond aardappelen veel schade oplopen tijdens het rooien.

Het aantal transacties die deze week zijn gedaan liggen lager vergeleken met vorige week. Dat komt deels omdat fabrieken in het buitenland kopen. De verwerkende industrie koopt in Duitsland, maar ook in Polen. De aanvoer blijft daardoor prima doorlopen naast de contractaardappelen.

Beurs Emmeloord

De beurs in Emmeloord verlaagde de notering voor fritesgeschikte aardappelen voor verwerking in Nederland, Duitsland en België met 13 cent naar €15 tot €17,75 per 100 kilo. Het aantal transacties is lager dan een week eerder. Telers verkopen niet makkelijk, waardoor de vraag groter is dan het aanbod.

Prijs vroege aardappelen stabiel

Het Belgische Belgapom noteert voor vroege aardappelen stabiel op €15 per 100 kilo. Voor de overige fritesgeschikte rassen Fontane, Challenger en Bintje, wordt ook onveranderd genoteerd op €15 per 100 kilo. De stemming voor deze fritesrassen is prijshoudend, omdat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag.

Prijsdaling termijnmarkt

De termijnmarkt in Leipzig daalde donderdag 22 september met 40 cent naar €20,70 per 100 kilo. Vergeleken met een week eerder is dat een verlaging van €2,10. De aardappeltermijnmarkt is deze week flauw gestemd bij gebrek aan impulsen.

Prognose: aardappelprijzen vrijwel stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.