Akkerbouw

Achtergrond 1800 x bekeken

'Handel in EU-tarwe goed van start in Chicago'

De handel in Europese tarwe op de Amerikaanse termijnmarkt in Chicago verliep goed voor een eerste week.

Dat stelt het Franse marktbureau Agritel. Agritel schrijft dat toe aan de lagere kwaliteitseisen die gelden voor het contract in Chicago, afgezet tegen de specificaties van de termijnmarkt in Parijs.

Volgens Agritel komen de specificaties van Chicago op dit moment beter overeen met de werkelijke kwaliteit van de tarwe. De prijzen voor EU-tarwe in Chicago en op de termijnmarkt in Parijs liggen dicht bij elkaar. Chicago sloot donderdag op €160 per ton. In Parijs was de slotnotering €158,75.

Start handel in Europese tarwe

De beursorganisatie Chicago Mercantile Exchange (CME), eigenaar van de termijnmarkt in Chicago, startte deze week met de handel in Europese tarwe. Concurrent Euronext heeft tot nu toe verreweg het grootste handelsplatform voor Europese tarwe in Parijs. CME wil met het nieuwe tarwecontract marktaandeel van Euronext afsnoepen.

Specificaties

De eerste 4 handelsdagen zijn in Chicago 5.392 contracten EU-tarwe verhandeld. In Parijs zijn van maandag tot en met donderdag 95.405 tarwecontracten van eigenaar verwisseld. Chicago hanteert als specificaties voor EU-tarwe 74 kilo per hectoliter (Parijs 76 kilo), 10,5% eiwit (Parijs 11,0%) en een valgetal van minimaal 170 seconden (Parijs 220 seconden). De normen voor vochtgehalte (15%), gebroken korrels (4%), gekiemde korrels (2%) en onzuiverheden (2%) zijn gelijk in Chicago en Parijs.

Zwarte Zee-regio

CME startte begin deze eeuw in Chicago ook met de handel in tarwecontracten voor levering in de Zwarte Zee-regio. Dat is nooit een succes geworden. Het contract staat nog wel op de lijst met producten, maar er zijn geen openstaande posities.

Of registreer je om te kunnen reageren.