Akkerbouw

Achtergrond 945 x bekeken

Grote oogst houdt sojaprijs in toom

De gunstige weersverwachtingen blijven het meest bepalend op de sojamarkt. De verwachte recordopbrengst van sojabonen drukt de prijs.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag 5 september op 204 punten voor sojabonen en dat is 1,4% lager dan een week eerder. De verwachting is dat de prijs onder druk blijft staan tot de oogst op het noordelijk halfrond is afgerond. De percelen met sojabonen staan er in de Verenigde Staten in goede conditie bij, waardoor er hoge opbrengsten worden verwacht.

Veel import uit China

Toch staat de IGC-prijsindex van sojabonen vergeleken met een jaar geleden 12% hoger. Dat komt omdat China veel sojabonen blijft importeren. China, de grootste importeur van sojabonen in de wereld, importeert naar verwachting komend seizoen 87 miljoen ton sojabonen. Dat is de prognose van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

China heeft aangekondigd dat het de eigen productie van sojabonen gaat stimuleren. Door hoge interventieprijzen van mais heeft het land enorme voorraden opgebouwd van 111 miljoen ton mais. Dat is meer dan de helft van de eindvoorraad in de wereld. Om de relatief hoge opslag- en productiekosten voor mais te drukken stimuleert China de productie van sojabonen met subsidies. Dat heeft geen prijsdrukkend effect op de korte termijn, maar kan in de toekomst voor minder vraag naar sojabonen op de wereldmarkt leiden.

Prognose: prijsdruk sojabonen houdt aan

Of registreer je om te kunnen reageren.