Akkerbouw

Achtergrond

Eerste notering fritesgeschikt Emmeloord €17,75 per 100 kilo

De aardappelcommissie van telersbeurs Emmeloord (LNCN) heeft op donderdag 8 september de eerste notering voor fritesgeschikte aardappelen af land vastgesteld van nieuwe oogst 2016. Dat gebeurde op het Pieperfestival in Emmeloord.

Na de klap op de 'gong' werd er voor het eerst genoteerd fritesgeschikt af land met €15 tot €17,75 per 100 kilo voor de binnen Nederland, België en Duitsland aan fritesfabrieken geleverde aardappelen (categorie 1). Voor de overige bestemmingen (categorie 2) startte de notering met €18 tot €22 per 100 kilo. De stemming is vast.

Vorig jaar startte de notering iets lager voor categorie 1, met €15 tot €17 per 100 kilo. De notering voor overige bestemmingen ligt dit jaar relatief hoog. Een jaar geleden waren er te weinig transacties, waardoor de eerste notering van categorie 2 medio september 2015 voor het eerst noteerde.

Vraag is fors

"De vraag vanuit de industrie is fors aan het begin van het seizoen, omdat ze vreest dat er te weinig aardappelen beschikbaar komen", vertelt Herman Abbink van Abbink Aardappelen uit Vriezenveen. Abbink maakt sinds dit jaar deel uit van de af land-aardappelnoteringscommissie in Emmeloord en vertegenwoordigt namens de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) de handel binnen de beurscommissie. "Het rooien in België en Frankrijk lukt op sommige percelen niet, omdat het te droog is. Hierdoor kopen fabrieken uit die landen ook zandaardappelen uit Nederland. Dat gebeurde voorgaande jaren niet tot vrijwel niet", weet Abbink.

Opbrengsten zijn minder

De opbrengsten van fritesgeschikte rassen zijn dit seizoen minder dan een jaar geleden. Dat komt door de wisselende weersomstandigheden eerder het seizoen. Door de huidige warme, droge periode komen minder kilo’s van het land. De aardappelen hebben veel last van kwaliteitsproblemen als groeischeuren en groen.

Naar verwachting komt gemiddeld 50 ton per hectare van het ras Innovator van het land. Dat is 10 ton per hectare minder dan een jaar eerder. Het late aardappelras Fontane heeft het iets beter gedaan. De opbrengstverwachting komt gemiddeld op 55 ton per hectare uit. Dat is 5 ton per hectare minder vergeleken met vorig jaar. De opbrengsten van fritesgeschikte rassen liggen dit jaar net onder het vijfjarig gemiddelde. "Het is overigens zeker geen misoogst", zegt Abbink.

Of registreer je om te kunnen reageren.