Akkerbouw

Achtergrond 1833 x bekeken

Eerste fritesnotering VTA start op €18

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) start de notering voor fritesgeschikte aardappelen met €15 tot €18 per 100 kilo.

Deze notering is gelijk aan de eerst notering vorig jaar. Voor export start de notering met €16 tot €23 per 100 kilo. Dat is €3 lager dan een jaar geleden. Goede kwaliteit Agria’s gaan voor €23 per 100 kilo naar Zuid-Spanje.

Last van weersomstandigheden

Het Belgische Belgapom noteert stabiel zowel voor vroege aardappelen, als Bintje en Fontane op €15 per 100 kilo. Door de weersomstandigheden wordt voor direct rooien met specifieke kwaliteitseisen een afwijkende prijs betaald. Niet alleen het buitenland, maar ook in Nederland hebben aardappelen last van het droge en warme weer. De opbrengsten van fritesgeschikte rassen zijn dit seizoen minder dan een jaar geleden. Dat komt door de wisselende weersomstandigheden eerder het seizoen.

De huidige warme, droge periode zorgen dat er minder kilo’s van het land komen. De aardappelen hebben veel last van kwaliteitsproblemen als groeischeuren en groen.

Termijnmarkt Leipzig

De termijnmarkt in Leipzig werd vorige week gestuurd door het warme en droge nazomerweer. Het rooien gaat steeds lastiger en de nagroei van de rassen blijft beperkt met deze weersomstandigheden. Het weer lijkt voorlopig droog en warm te blijven. De termijnmarktnotering voor het april 2017 contract daalde donderdag 8 september 10 cent naar €22,70 per 100 kilo vergeleken met de vorige dag. Dat is 90 cent hoger vergeleken de prijs van een week eerder. Afgelopen week tikte de termijnmarkt meerdere malen €23 per 100 kilo aan, maar hield geen stand op dat niveau.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.