Akkerbouw

Achtergrond

Courgette: hoge productie, lage prijzen

Er zijn courgettetelers die tot nu toe geld hebben verdiend, en telers die hard hebben geploeterd, maar amper of niets hebben verdiend.

Vooral degenen die half augustus aan de markt waren, profiteerden van mooie prijzen. Het huidige warme weer zorgt voor te hoge producties.

Na de vroegste aanvoer rond 20 mei zakte de productie weg door veel neerslag. Oogsten kon amper, er was veel schade en het planten van de zomerteelt was onmogelijk. De aanvoerdip die daarvan het gevolg was, zorgde half augustus voor oplopende prijzen.

Inmiddels is de situatie volledig omgekeerd. De producties van het laatste deel van de zomerteelt en van de huidige nazomer/herfstteelt lopen bij elkaar, met een groot aanbod tot gevolg. Het maakt dat de vertraging die de teelt in het voorjaar opliep, nu snel wordt ingelopen.

Spaanse courgette in Duitsland

Bij verschillende discounters in Duitsland ligt al Spaanse courgette, aldus een insider. “Twee jaar geleden bestond een soortgelijke situatie, maar half september was dat Spaanse aanbod weer verdwenen. Vervolgens liepen de prijzen tot half oktober enorm op.”

Groene courgette kost bij de Jumbo 59 cent, bij AH 63 cent en bij de Plus - in de aanbieding - 39 cent

Prognose: prijsdruk, in de hand gewerkt door het huidige weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.