Akkerbouw

Achtergrond

Belgische fritesnoteringen stijgen 10%

Het Belgische Belgapom verhoogt de prijzen van alle fritesgeschikte aardappelrassen (vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger) met €1,50 naar €16,50 per 100 kilo. Dat is een prijsstijging van 10% vergeleken met een week eerder.

Het aardappelrooien heeft in de belangrijkste Europese aardappellanden vertraging opgelopen. De industrie maakt zich hierover steeds meer zorgen. Ook de telers worden voorzichtig. De risico’s nemen toe, omdat een groot gedeelte van de aardappelen nog in de grond zitten.

Nederlandse beurzen nauwelijks wijziging in fritesnoteringen

De verschillende beurzen in Nederland lieten deze week vrijwel geen veranderingen in de fritesgeschikte noteringen zien. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) verhogen de fritesnotering met €1,50 naar €17 tot €19 per 100 kilo. Voor €15 per 100 kilo worden er geen zaken meer gedaan.

Spanning op termijnmarkt

De stemming op de termijnmarkt is deze week flink gespannen. De termijnmarkt noteerde op donderdag 29 september op €23,70 per 100 kilo voor het aprilcontract 2017. Dat is €3 hoger vergeleken met een week eerder. De aardappelnotering tikte op vrijdagochtend 30 september zelfs €24,50 per 100 kilo aan. Gedurende het eerste dagdeel werden al ruim 185 contracten verhandeld, wat een indicatie is dat er een gespannen stemming heerst. Het uitblijven van de regen en tegenvallende proefrooiingen zorgen voor nog meer onzekerheid.

Prognose: vaste stemming.


Of registreer je om te kunnen reageren.