Akkerbouw

Achtergrond

Weuthen mikt op aardappelprijs van €20 in 2017

De huidige aardappeltermijnmarkt is een realistische weerspiegeling van de markt. In de periode januari tot juni 2017 kan de prijs voor verschillende rassen en kwaliteiten uitkomen op €17 tot €20 per 100 kilo.

Dat zei Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, in zijn prognose tijdens de jaarlijkse aardappeldag op zijn bedrijf.

Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, verwacht dat de nagroei zorgt voor minder extra kilo's aardappelen.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, verwacht dat de nagroei zorgt voor minder extra kilo's aardappelen.

Foto: Peter Roek

Het aanbod fritesgeschikte aardappelen zal de komende maanden gemakkelijk afzet op de markt vinden. "We verwachten dat noodopslag voor aardappelen nauwelijks nodig is, doordat de opbrengsten niet enorm zijn", aldus Buffen. Hij verwacht dit jaar geen topoogst, wat voor prijsdruk kan zorgen. Het droge weer heeft iets bijgedragen aan de kwaliteit.

Prijsstijging na oogst

Na de oogstwerkzaamheden kan er een prijssprong komen met als gevolg dat de af landprijs de komende maanden rond €12 tot €14 per 100 kilo uitkomt. Voor fritesgeschikte rassen geschikt voor de fastfood ligt het prijsniveau wat hoger op €14 tot €15,50 per 100 kilo.

Een jaar geleden voorspelde Buffen dat de prijs in de periode tot en met juni tussen €16 tot €20 per 100 kilo kon uitkomen. Uiteindelijk zijn aan het eind van seizoen 2015-'16 (vanaf eind mei) partijen verhandeld voor €25 tot €30 per 100 kilo, doordat de exportvraag sterk naar goede kwaliteit. Het is spannend hoe seizoen 2016-'17 gaat verlopen.

Nagroei zorgt voor minder extra kilo's

Er komt geen topoogst en de nagroei, die vorig jaar na de heftige regenval eind augustus nog veel goed maakte, komt er dit jaar niet. Gewassen zijn al op hun retour, vertelt Buffen.

Tot na het weekend wordt geen regen voorspelt. Dat komt de aardappelen niet ten goede. Fontane is een ras dat het dit seizoen minder doet. Het heeft last van groeischuren en groen. Ook bij Agria's komen deze problemen voor. Tegenwoordig zijn er meer late rassen die het van de groeiperiode in september moeten hebben, maar op het moment staan de aardappelen er niet overal best voor. De areaalvergroting lijkt teniet gedaan.

Duitse aardappelopbrengst 11 miljoen ton

In Duitsland wordt gerekend op een oogst van 10 tot 11 miljoen ton, mede door de positieve opbrengstverwachting in Beieren. Ook in Nedersaksen en Oost-Duitsland worden goede oogsten verwacht. Het Rijnland zit, net als Zuidwest-Nederland, onder het gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.