Akkerbouw

Achtergrond 1573 x bekeken

Vrije bloemkool blijft goed betaald

Met stuksprijzen van ruim boven €1 wordt bloemkool in de vrije handel niet zo extreem goed betaald als een maand geleden, maar is nog steeds prima.

Veel bloemkool gaat naar het buitenland en in eigen land zorgen acties en matig zomerweer voor een vlot doorgaande afzet.

The Greenery en Veiling ZON komen deze week uit op gemiddelde stuksprijzen van €1,30. De Belgische REO-veiling en BelOrta lopen daarmee in de pas, tot €1,50 voor de zessen donderdag op veiling REO. Daarbij past de kanttekening dat in België amper bloemkool tegen vooraf gemaakte prijsafspraken weggaat, en in Nederland het overgrote deel van de productie op basis van week-, actie- en jaarafspraken wordt verkocht.

Natte omstandigheden buitenland

Veel bloemkool gaat weg voor export naar Duitsland, Frankrijk en Engeland, als gevolg van de natte weersomstandigheden aldaar. Op de Duitse groothandelsmarkten zette bloemkool in de maat zes in week 32 (vorige week) een middenprijs weg van €1,71 op de groothandelsmarkten in Frankfurt en München (München: €1,92, Frankfurt: €1,33). Er zijn geen tekenen dat die spanning tussen vraag en aanbod op korte termijn verandert. Bovendien lopen de vakanties op hun einde, ook dat is gunstig voor ‘alledaagse’ groente als bloemkool. De marktvooruitzichten voor (vrij verhandelbare) bloemkool blijven dan ook gunstig.

Prognose: gunstige marktsituatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.