Akkerbouw

Achtergrond 7212 x bekeken 11 reacties

Veelgebruikte middelen op banlijst Albert Heijn

Veel van de 28 actieve stoffen die supermarktketen Albert Heijn wil verbieden, hebben betrekking op aardappelen, groente en fruit. Dat blijkt na inventarisatie van de lijst door Boerderij.

De lijst met schadelijke stoffen is gebaseerd op de Risicolijst Bestrijdingsmiddelen, die Stichting Natuur en Milieu begin 2016 door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft laten opstellen. De 28 meest schadelijke op die lijst worden nu door Albert Heijn in de ban gedaan.

Insecticideverbod geeft teler kopzorgen

Het verbod hakt erin in veel teelten in de akker- en tuinbouw. Slecht 7 van de 28 middelen worden in akkerbouwmatige gewassen gebruikt die niet in het versvak van de supermarkt terechtkomen.

Het verbod op diverse insecticiden is voor akkerbouwers en tuinders een vervelende restrictie. Esfenvaleraat (Sumicidin Super) is een veelgebruikt, relatief goedkoop insecticide in onder meer consumptieaardappelen, erwten, stamslabonen, diverse koolsoorten, koolrabi en uien. Hetzelfde geldt voor het veelgebruikte insecticide Karate Zeon (lambda-cyhalothirn), dat in dezelfde gewassen is toegestaan als Sumicidin Super.
Ook het verbod op thiacloprid (Calypso) is een flinke een aderlating. Dit insecticide is toegelaten in consumptieaardappelen, peulvruchten, fruit als appel, peer en aardbei, vruchtgroentes met eetbare schil onder glas, sluitkool- en bloemkoolachtigen, wortelen en peen, radijs, rode bieten, knolselderij, schorseneren en asperges. Deltamethrin (o.a. Decis EC) is als insecticide toegelaten in tal van AGF-gewassen als consumptieaardappelen, stamslabonen, kolen, uien, bessen, andijvie, sla, peulvruchten, courgettes, komkommers en paprika’s.

Het verbod op ethoprofos (Mocap 15 G) en Vydate 10G (oxamyl) in consumptieaardappelen tegen aaltjes en ritnaalden geeft telers ook kopzorgen. Vydate is ook toegelaten in wortelen en peen, uien, prei, aardbeien, spruitkool.
Metam-natrium (Monam) is een grondontsmettingsmiddel dat ook in uien en consumptieaardappelen is toegelaten. In deze teelten wordt Monam vrijwel niet meer toegepast. Dat komt door de lastige verplichte toepassingsrestricties die daarvoor gelden.

Het verbod op diverse insecticiden is voor akkerbouwers een vervelende restrictie. Esfenvaleraat (Sumicidin Super) is een veelgebruikt, relatief goedkoop insecticide in onder meer consumptieaardappelen.</p>
<p><em>Foto: Ronald Hissink</em>
Het verbod op diverse insecticiden is voor akkerbouwers een vervelende restrictie. Esfenvaleraat (Sumicidin Super) is een veelgebruikt, relatief goedkoop insecticide in onder meer consumptieaardappelen.

Foto: Ronald Hissink

Andere veelgebruikte middelen in gewassen

 • Linuron (Afalon Flow) is een herbicide in consumptieaardappelen, appel, peer, wortelen, pastinaak, knolselerij, asperge, peterselie en kervel.
 • Metazachloor (onder meer Butisan S) is toegelaten als herbicide in diverse koolsoorten en prei.
 • Thiabendazool (Tecto 500 SC) is alleen toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in pootgoed en witlofpennen tijdens de bewaring. Bovenmaats pootgoed bestemd voor consumptie mag dus niet met dit middel behandeld zijn.
 • Etridiazool (AAterra ME) is een fungicide in de teelt onder glas van aubergines, augurken, courgettes, komkommers, meloenen, paprika’s en tomaten.
 • Methiocarb (Mesurol 500 SC en Mesurol FS) wordt gebruikt in de courgetteteelt onder glas en zaadbehandeling van mais. Suikermais mag dus niet meer met dit zaadontsmettingsmiddel worden behandeld.
 • Metribuzin (o.a. Sencor en Citation) is een veelgebruikt herbicide in consumptieaardappelen, asperge en wortelen.
 • Nicosulfuron is een typisch maisherbicide. Wellicht mag suikermais niet meer met nicosulfuron bespoten worden.
 • Abamectin (o.a. Vertimec Gold) wordt tegen insecten gebruikt in kasgroenten, sla, aardbeien en prei.
 • Fipronil (Mundial) is een zaadbehandelingsmiddel tegen insecten, gebruikt in kolen, zaaiuien en prei.
 • Flumioxamin (Pledge) mag in appel- en perenboomgaarden worden gebruikt tegen onkruid. Toki mag alleen op onverharde terreinen.
 • Imidacloprid (diverse insecticiden) mag nog in kasteelten, maar alleen als het afvalwater gezuiverd wordt.
 • Teflubenzuron (Nomolt) is een insecticide voor vruchtgroenten op substraatteelt onder glas.

Stoffen in niet-AGF-gewassen

Van de 28 stoffen worden er dus 7 in niet-AGF-gewassen toegepast:

 • Corbel, Allegro Plus en Opus Team (o.a. fenpropimorf) zijn fungiciden in granen en suikerbieten. Beide komen niet in het versvak terecht.
 • Isoproturon (Javelin) is alleen als herbicide toegelaten in granen. De toelating ervan is toch al ingetrokken. Tot 1 april 2017 is gebruik toegestaan.
 • Tefluthrin (Force) heeft net als beta-cyfluthrin (Poncho Beta) alleen een toelating als zaadbehandeling in suikerbieten.
 • Epoxiconazool is een ingrediënt gebruikt in mais en graanfungiciden. Suikermais werd toch al niet tegen bladvlekkenziekte behandeld.
 • Folpet (o.a. Mirage Plus en Epok Extra) is alleen toegelaten in granen en bloembollen.
 • Mecoprop-p (Duplosan MCPP) is alleen toegelaten in granen.

Twee stoffen mogen telers sowieso al niet meer in akkerbouwgewassen in Nederland gebruiken. Dat geldt voor chloorpyrifos (Pyristar 250 EC), een ontsmettingsmiddelen voor zaaizaad voor exportdoeleinden. Ook de stof dimethoaat is inmiddels niet meer toegelaten in eetbare gewassen toegelaten. Alleen Danadim Progress mag nog in sierbloemen onder glas.

Laatste reacties

 • kraats

  Laat AH hun producten maar lekker in het buitenland halen...

 • aardappelboer

  zonder mocap is hier geen geen tafelaardappelteelt meer mogelijk, tenzij ze de eisen versoepelen maar dat zal wel niet. Bovendien komen in vrijwel alle percelen wel een soort alen voor die als je ze niet bestrijdt enorme schade kunnen toe brengen.

 • wbrooymans

  Gewoon niet meegaan in deze eisen dan. Halen ze alles maar uit het buitenland lekker goed voor het milieu..... lto laat zelfs de oren hieraan hangen door te willen dat buitenlandse producten aan dezelfde eisen voldoen. Lto moet eisen dat de gbm middelen gewoon gebruikt blijven worden aangezien ze toegelaten zijn door het ctgb.

 • .....

  Albert Heijn verplicht je biologisch te telen voor een gangbare prijs

 • farmerbn

  Ik zou ook AH lekker zichzelf buitenspel laten zetten. Nu een grote mond opentrekken en straks bakzeil halen omdat er geen aardappelen zijn te vinden die aan die nieuwe eisen voldoen. LTO moet dan volgend jaar die aardappelen laten onderzoeken en als ze niet voldoen aan die nieuwe eisen , AH aan de schandpaal nagelen.

 • farmer135

  Ik verwacht lege schappen bij ah

 • agratax(1)

  Geldt deze regel van CLM ook voor import producten? Ik denk het niet, want controle daarop zou indien al mogelijk een vermogen kosten aan AH en daar zijn ze niet voor in. Dus schiet het milieu er geen barst mee op en is het een maatregel om aan te tonen hoe goed we voor het Milieu zijn en tegelijk draaien we onze telers en de industrie de nek om. Minder werkgelegenheid en minder arbeidsmigranten. Politiek Den Haag zal hier goede sier mee maken, tot dat het financiele gevolg duidelijk wordt.

 • Koeienboer

  Ik ben melkveehouder, maar sta pal achter de akkerbouwers / fruittelers die hierdoor getroffen worden. Vorm 1 front tegen AH en Natuur en Milieu. Laat ze lekker in hun so(e)p gaar koken.

 • WJHDKremer

  Ik sluit mij aan bij de voorgangers. We moeten ons niet als speelbal laten gebruiken. Als we hieraan toegeven is het einde zoek en zal volgend jaar de lijst uitgebreid worden, zodat we idd straks biologisch moeten telen tegen gangbare prijzen of de aardappelen ook met koper moeten gaan spuiten. Ik ben ervan overtuigd dat ze niet voldoende agf kunnen inkopen aan deze eisen en dat daardoor of de rekken leegblijven of dusdanig hoog in prijs dat ze zich uit de markt prijzen. MAAR: wel allemaal hetzelfde standpunt delen. Wat farmerbn schrijft: net als die hobbyclubs monsters nemen en op alles laten onderzoeken en blijkt er een afwijking te zijn via radiospotjes aan de schandpaal nagelen.

 • kraats

  AH mag mij altijd benaderen of ik wil leveren volgens hun nieuwe standaard. Als ze vervolgens een meerprijs van € 0,20/kg willen betalen, kan ik een rekensommetje maken of het interssant is. Dat is een andere benadering van je leveranciers en ze kunnen toch hun winkels bljjven bevoorraden.
  De consument heeft vervolgens bij AH extra keuze.... (voor slechts een meerprijs van € 0,20/kg)

 • haverboer1

  voortaan ook geen tulpen meer bij AH.
  ik sprak een bollenboer die zei dat hij elke 4 dagen spoot met de genoemde luizenmiddelen in de tulpen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.