Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarktnotering aardappel schiet ruim boven €18

De koopbelangstelling op de termijnmarkt in Leipzig neemt toe na weersvoorspellingen over tropische temperaturen komende week.

De termijnmarktnotering voor het aprilcontract 2017 steeg vrijdagochtend naar €18,70 per 100 kilo, wat €1,30 boven de slotnotering van de voorgaande dag was. Daarmee is de stemming terug op de termijnmarkt.

Lagere prijs meeleveraardappelen

Op de fysieke markt is het aanbod van fritesgeschikte aardappelen voornamelijk afkomstig van zandgronden, waar nog volop wordt gerooid. De industrie neemt veelal aardappelen af via contracten. Voor meeleveraardappelen wordt minder geboden. Dat is terug te zien in de noteringen. De beurs in Goes noteerde eerder deze week voor fritesgeschikte af land zandaardappelen €2,25 lager op €15 tot €17,50 per 100 kilo. Er wordt wel wat meer geboden voor Agria’s vanaf de kleigronden. Maar de telers hebben wat hogere verwachtingen, waardoor er nog niet echt wordt gehandeld.

Ook in België wordt niet veel bijgekocht via de vrije handel. Het gros verloopt ook daar via contracten. Het aanbod is deze week gelijk aan de vraag. Het Belgische Belgapom noteert voor vroege aardappelen €1,50 lager op €13,50 per 100 kilo.

Prognose: stabiele stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.