Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Tekort dreigt aan maaltarwe'

De wereld krijgt dit seizoen een tekort aan maaltarwe.

De International Grains Council (IGC) meldde dit eind vorige week. Analisten van de Rabobank sluiten zich daar bij aan, bericht nieuwssite Agrimoney. Niet alleen in West-Europa valt de kwaliteit van de tarwe tegen. Ook in de landen rond de Zwarte Zee en de Verenigde Staten zijn de eiwitgehaltes lager dan gemiddeld.

Volgens het Franse overheidsbureau FranceAgrimer heeft 35% van de tarwe een eiwitgehalte van 12,5% of lager. Dat is veel meer dan in andere jaren.

Hogere eiwitgehaltes

Volgens de Rabobank moet de graanhandel rekening houden met een kleinere beschikbaarheid van tarwe met voldoende hoge eiwitgehaltes. De Rabo-analisten verwachten dat tarwe met hoge eiwitgehaltes duurder wordt. De IGC verwacht een recordoogst aan tarwe in de wereld dit seizoen dankzij voldoende regen in het groeiseizoen. Maar de regen tijdens de afrijping drukt de kwaliteit.

Het Britse graanhandelsbedrijf Gleadell onderstreept dat niet alleen Frankrijk een lagere kwaliteit tarwe oogst. Dat gebeurt in een brede strook vanaf Frankrijk, via Duitsland en Polen tot in Rusland. De US Wheat Associates, dat Amerikaanse tarwe promoot in andere landen, verwacht ondergemiddelde eiwitgehaltes in tarwe uit de VS, Rusland, Oekraïne, de EU en Canada. De zachte tarwe in de VS bevat gemiddeld 9,4% eiwit, de laagste score in 11 jaar. De notering voor zachte tarwe (december-contract) zakte vrijdag op de termijnmarkt in Chicago mede daardoor naar het laagste niveau dat ooit voor het december-2016 contract is betaald.

Eén reactie

  • farmerbn

    Als je meer oogst dan voor je bemest hebt, krijg je lage eiwitgehaltes. Oogst je minder dan heb je hoge. Hier in frankrijk hebben we gehaltes tot 15 procent eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.