Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijzen blijven voorlopig stabiel

De lagere tarweoogsten in de Europese Unie zijn bevestigd door marktbureaus wereldwijd. De graanmarkt heeft op het moment niet te maken met nieuwe invloeden. Met als gevolg dat de tarweprijzen voorlopig op hetzelfde lage niveau blijven schommelen.

Op de termijnmarkt in Parijs steeg de tarwenotering op dinsdag met €1 naar €163,50 per ton. Deze stijging lijkt een correctie op de prijsdaling van de voorgaande dag te zijn. De Rotterdamse graanbeurs noteerde eerder deze week voor EU-voertarwe 50 cent lager op €163,50 per ton.

De graanoogstraming in Duitsland is deze week flink naar beneden bijgesteld in de laatste prognoses van het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) naar 44,9 miljoen ton. Uit de tarwelanden in Oost-Europa komen geruststellende geluiden, omdat de gewassen daar niet zo hard zijn getroffen door de zware regenval afgelopen juli. Minder gewasschade biedt mogelijkheden voor de export. Toch lijkt de kwaliteit over het algemeen in Europa tegen te vallen.

De Russische export van tarwe is afgelopen week sterk gestegen. Afgelopen week is er 720.000 ton naar 15 verschillende bestemmingen afgezet. Oekraïne heeft 400.000 ton tarwe verscheept.

Maishandel twijfelt

De maisprijzen op de termijnmarkten reageren niet meer op de verwachte recordopbrengst van mais in de Verenigde Staten. Dit is al in de prijs verrekend. De handel in de VS heeft overigens twijfels over de geschatte hectareopbrengsten van mais voor seizoen 2016/’17 door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) in het laatste Wasde-rapport. Het USDA verwacht 11 ton per hectare voor seizoen 2016/’17. Dat is 0,5 ton meer dan in seizoen 2015/’16, wat al flink is.

Prognose: redelijk stabiele tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.