Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs EU volgt prijsdaling Chicago

De Europese tarwenoteringen dalen als reactie op de neergaande tendens op de termijnmarkt in Chicago begin deze week.

De tarweprijzen daalden daar fors mede door de hoger dan verwachte Amerikaanse productie. Ook in andere delen van de wereld valt de tarweopbrengst mee, met uitzondering van West-Europa. Vooral de landen rond de Zwarte Zee halen veel tarwe van het land.

De prijsdaling op de termijnmarkt in Parijs zet de toon voor andere landen, waaronder België; al is de prijsdaling op de fysieke markt niet zo sterk als die op de termijnmarkt.

Belgische notering Synagra van start

De Belgische beroepsvereniging van graanhandelaren Synagra is vrijdag 19 augustus gestart met de eerste notering voor tarwe met €136 per ton. Na een stabiel prijsverloop begin van de week daalde op woensdag 24 augustus deze tarwenotering met €2,50 naar €133,50 per ton.

De tarwenotering van Synagra is gestart nadat ongeveer 50% van de tarwe was geoogst, zodat er een goed beeld geschetst kan worden van de kwaliteit. De kwaliteit is over het algemeen goed, maar wel wisselend per regio. Het hectolitergewicht is wat aan de lage kant. De opbrengst ligt iets lager dan vorig jaar, maar dat was een goed oogstjaar met relatief hoge opbrengsten.

Verwachting opbrengsten naar beneden bijgesteld

Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) verlaagt in het laatste weerkundig rapport (Mars) de hectareopbrengsten van de gewassen met 0,5 tot 3,9% ten opzichte van de juliprognose. Vooral zachte tarwe moet inleveren, met 3,9% lagere opbrengsten gemiddeld in heel Europa ten opzichte van juli. Deze prognose heeft geen invloed meer op de tarweprijs, deze opbrengstverlagingen zijn al verrekend in de prijs.

Prognose: tarweprijs blijft op laag niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.