Akkerbouw

Achtergrond

Tarwe-export EU zakt in

De Europese Unie gaat in 2016/2017 veel minder tarwe exporteren dan in de voorgaande seizoenen.

De Europese Commissie schat in de laatste graanbalans de tarwe-export voor dit seizoen op 25 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Dat is een daling van ruim 25% en het is de kleinste tarwe-export in 4 jaar. De EU is al jaren de grootste tarwe-exporteur in de wereld, maar moet die positie naar verwachting dit seizoen overgeven aan Rusland.

Graanbalans

De Commissie schatte in de graanbalans van vorige maand de export van zachte tarwe nog in op 29 miljoen ton tarwe. De export van harde tarwe schat Brussel nu in op 1,3 miljoen ton.

De daling van de export is een gevolg van de natte omstandigheden vlak voor en tijdens de oogst, vooral in Frankrijk en Duitsland. De Commissie schat de tarweoogst in de EU nu op 142 miljoen ton, waarvan 133,3 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan vorige maand. Vorig seizoen oogstten de Europese akkerbouwers 160 miljoen ton tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.