Akkerbouw

Achtergrond 1278 x bekeken

Suikerprijs beweegt flink op en neer

De suikerprijs laat enorme schommelingen zien in de afgelopen week.

Na de forse prijsdaling op vrijdag 19 augustus steeg de suikerprijs maandag 22 augustus met $13,10 op de termijnmarkt in Londen voor het oktobercontract naar $538,40 per ton (€474). De zwakkere Amerikaanse dollar zorgde mede voor de prijsdaling op vrijdag.

De prijs van suiker wordt bepaald door India, Thailand en Brazilië. India heeft minder neerslag dan gemiddeld in augustus, maar de vooruitzichten zijn redelijk goed. Thailand heeft regen gehad, waardoor het tekort aan water aan het begin van het seizoen wat is gecompenseerd.

Goede oogstverwachting Brazilië

De markt kijkt op het moment voornamelijk wat er in Brazilië gebeurt, omdat de oogstverwachting goed is. Het Braziliaanse overheidsbureau Conab meldde halverwege vorige week een record suikerproductie te verwachten van 36,55 miljoen ton voor seizoen 2016/’17 in de belangrijkste productieregio. Dat is een stijging van 6,47 miljoen ton vergeleken met het vorige seizoen. Toch zijn niet alle Braziliaanse analisten zo positief gestemd. Het analysebureau Datagro gaat uit van een suikerproductie van 34,1 miljoen ton, wat 2,45 miljoen ton minder is dan de prognose van Conab. De wisselende analyses zorgen voor een sterk fluctuerende prijs.

Ontwikkeling suikerbieten

In Europa heeft het warmere weer en lichte neerslag de afgelopen periode de ontwikkeling van suikerbieten verbeterd. De bietenoogst komt in een tweede proefrooiing van de Duitse bietenverwerker Pfeifer & Langen uit op 58,6 ton per hectare, wat in de buurt komt van het vijfjarig gemiddelde. Het suikergehalte staat met 15,31% onder het vijfjarig gemiddelde (15,54%), wat zal stijgen als er veel zon is voordat het rooien begint.

Prognose: sterk fluctuerende suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.