Akkerbouw

Achtergrond

Startnotering uitgegroeide zaaiuien af land €12

De eerste notering voor uitgegroeide zaaiuien af land van seizoen 2016/’17 start op de beurs in Emmeloord met €10 tot €12 per 100 kilo, voor zowel 30% grof als 60% grof.

Een jaar geleden startte dezelfde notering voor beide sorteringen iets hoger, toen was de vraag groter.

De meeste handel in uitgegroeide zaaiuien af land wordt gedaan voor levering begin september. Deze handel loopt vrij goed door, in tegenstelling tot directe levering af land. Vanwege het natte weer kan er wel worden gerooid, maar niet direct worden geleverd. De af-landnotering voor zaaiuien directe levering is daarom nog niet gestart.

Voor plantuien af land noteerde de beurs in Goes eerder deze week 25 cent lager op €12,50 tot €14,50 per 100 kilo. Hoewel het aanbod van plantuien er wel is, hebben niet alle verwerkers en exporteurs voldoende werk.

Uienmarkt wacht af tot Senegal opent

De rustige stemming houdt aan, omdat er op het moment nog geen grote afnemers van uien zijn. Exporteurs wachten tot Senegal de grens open doet, zodat grotere hoeveelheden geëxporteerd kunnen worden. Het volgende overleg om te bespreken wanneer de poort opengaat voor buitenlandse leveringen staat gepland op 15 augustus in Afrika. Tot die tijd is het afwachten tot de officiële orders binnen komen.De export naar Brazilië begon een jaar geleden rond deze tijd flink aan te trekken. Het lijkt er voorlopig niet op dat Brazilië hier aan de markt komt, aangezien de Braziliaanse uien voor relatief lage prijzen beschikbaar zijn.

Prognose: dalende uienprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.