Akkerbouw

Achtergrond 1315 x bekeken

Stabiele tot licht dalende graanprijzen

De graanvoorraden zijn relatief hoog en de wereldwijde oogstverwachtingen zien er gunstig uit. Zowel tarwe- als maisnoteringen zijn redelijk stabiel tot iets lager.

De graanopbrengsten in de Europese Unie lijken te stijgen vergeleken met de opbrengsten van vorig jaar, ondanks de tegenslagen in Frankrijk. Niet overal in Europa vallen de tarweopbrengsten tegen, waardoor de tarwenoteringen op de internationale graanmarkten afgelopen week veelal stabiel tot iets lager noteerden. Op de Parijse termijnmarkt daalde de tarwenotering voor het decembercontract met 2,3% naar €169,75 per ton, vergeleken met een week eerder. De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC), een maat voor tarweprijs op de wereldmarkt, stond donderdag 28 juli 0,6% lager op 158 punten, vergeleken met de voorgaande week.

De wereldvoorraden zijn groot en de wereldwijde oogstvooruitzichten zien er redelijk goed uit. Zo ook in Rusland en Oekraïne, waar de opbrengst per hectare 9% hoger uitkomt vergeleken met een jaar eerder. Rusland en Oekraïne zijn op het moment de goedkoopste aanbieders van tarwe op de wereldmarkt.

In de Verenigde Staten verloopt de oogst prima. De export van tarwe van de VS verloopt aardig goed dit jaar. Aanhoudende regen in Argentinië brengt de verwachte tarweopbrengst omlaag.

Vrijwel stabiele maisprijs

De vooruitzichten van de maisopbrengst in de Verenigde Staten zien er gunstig uit. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de International Grains Council (IGC) de maisprognose voor 2016/’17 naar boven heeft bijgesteld, met 15 miljoen ton naar 1.017 miljoen ton wereldwijd. Mede door verhoogde tarwe- en maisprognoses stijgt de geschatte wereldwijde graanproductie met 20 miljoen ton naar 2.046 miljoen ton voor seizoen 2016/’17.

De maisprijzen bleven afgelopen week op de beurs in Chicago vrijwel stabiel, hoewel er minder goede oogstberichten uit Brazilië kwamen. De maisprijs daalde op de termijnmarkt in Chicago voor het septembercontract met 0,2% ten opzichte van de voorgaande week. Een week eerder daalde de prijs nog met 4,9%.

Of registreer je om te kunnen reageren.