Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs is grillig

De sojanoteringen hebben geen duidelijke richting. De sojaprijzen dalen begin deze week op de wereldmarkt, nadat de prijs eind vorige week steeg.

De prijsstijging werd mede beïnvloed door de recentste prognose van de International Grains Council (IGC). De IGC gaat ervan uit dat de productie dit seizoen stijgt ten opzichte van vorig seizoen. Maar het verbruik stijgt nog meer, waardoor de voorraden gaan krimpen. Dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect.

De prijsindex voor sojabonen van de IGC stond maandag 1 augustus op 209 punten. Dat is 1% meer vergeleken met een week eerder. Ten opzichte van een jaar geleden staat deze prijsindex 9% in de plus. Dat heeft te maken met de verwachte krappere beschikbaarheid, mede door de zware en langdurige regenval in Argentinië.Maandag stond de prijs alweer onder druk. Het blijft lastig om in deze onzekere periode grip te krijgen op de oliezadenmarkt. De gunstige weersvoorspellingen in de Verenigde Staten zijn dermate van invloed dat ze begin deze week de sojaprijs weer naar beneden drukten. Het USDA beoordeelt dat 72% van de sojaboonpercelen in goede of uitstekende conditie en dat is beter dan verwacht.

Speculanten onrustig

Uit de prijsschommelingen op de beurs in Chicago blijkt wel dat de speculanten al weken onrustig zijn. Een duidelijke richting heeft de sojaprijs niet. Niet alleen het weer maakt de markt grillig, maar ook de politiek. Zo is het nog steeds niet duidelijk of de Argentijnse regering de exportbelasting met 5% naar beneden bijstelt naar 25%. Dit zorgt ervoor dat telers geneigd zijn om hun sojabonen niet te verkopen.

Prognose: geen duidelijke richting sojaprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.