Akkerbouw

Achtergrond

Prei en preimarkt ogen in juli supergezond

De maand juli gaat bij REO Veiling qua prijsvorming van prei de boeken in als de beste juli van de afgelopen tien jaar.

Dat ging gepaard met een gemiddelde aanvoer. De nasleep van de wateroverlast in Nederland en België wordt naar verwachting pas zichtbaar in de vroege en late herfstteelten.

Gemiddeld werd in Roeselare over alle sorteringen voor de klok 96 cent per kilo gerealiseerd. Dat werd gehaald met een aanvoer van 1,5 miljoen kilo. Dat is een gemiddelde aanvoer voor REO in de maand juli, bekeken over die tien jaar, meldt de woordvoerder van REO. Vorig jaar was de aanvoer met 1,9 miljoen kilo ruim bovengemiddeld.

Meeste telers liggen voor op rooischema

De kwaliteit van de prei in Nederland en België is goed. Met name ook omdat de meeste telers wat voor liggen op hun rooischema. Dat heeft te maken met de goede prijzen aan het begin van het nieuwe seizoen, maar ook met de schotvorming die al snel op gang kwam. Deels onder water gelopen percelen deden de rest, concludeert Henry Rombouts van Adviesbureau Hortagri.

Met name in de vroege en late herfstprei zal de nasleep te zien zijn van de wateroverlast. Op veel percelen kon die prei niet in de gewenste periode, tussen half en eind juni, geplant worden.

Prognose: constante aanvoer en prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.