Akkerbouw

Achtergrond 2152 x bekeken

Plantuienprijs daalt in rustige markt

Het is rustig op de uienmarkt, waardoor de prijs daalt.

Enerzijds zijn er geen landen die om grote volumes vragen, anderzijds stellen telers zich afwachtend op met de verwachting dat de prijzen aantrekken. De beurs in Goes verlaagde begin deze week de notering voor plantuien af land met 50 cent naar €13 tot €14,50 per 100 kilo. Maar er worden ook zaken gedaan rond €12 per 100 kilo.

Export

De export loopt nog niet echt vlot door, al is de kwaliteit van met name de latere rassen plantuien goed genoeg voor alle exportbestemmingen. Voor exporteurs is het afwachten tot de uien in Afrika kunnen worden afgezet. De verwachting is wel dat Senegal eerder dan 1 september de grens opent, omdat de eigen oogst matig was. Dat biedt perspectief voor een goede afzet in zowel volume als prijs. Brazilië kwam vorig jaar rond deze tijd meer aan de markt, wat nu niet het geval is omdat ze voldoende eigen product hebben. Het lijkt er niet op dat het land binnenkort Nederlandse uien gaat afnemen.

Weersomstandigheden

Opbrengsten van plantuien zijn lokaal erg verschillend, tussen 30 en 55 ton per hectare, door hagelschade, wateroverlast of droogte. De eerste percelen zaaiuien zullen de komende weken mondjesmaat gerooid worden. De zaaiuien zijn in het Noorden wat later ingezaaid en daar staan ze er relatief goed bij. In het Zuiden lijken de zaaiuien er iets minder goed bij te staan.

Prognose: rustige plantuienhandel.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Uien Emmeloord

Rode uien Emmeloord

Bio-uien Emmeloord

Uien Goes

Uien Middenmeer

Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.