Akkerbouw

Achtergrond 2239 x bekeken laatste update:1 sep 2016

PSTVd-besmetting zeer beperkt van omvang

Quarantaineziekte PSTVd is gevonden bij een klein kweekbedrijf in de Noordoostpolder. Er bleken 4 planten besmet met het viroïde, meldt voedselautoriteit NVWA.

De knollen van die planten zijn vernietigd. 'Omdat de besmetting vroegtijdig is gesignaleerd, is er geen risico voor de teelt van pootgoed en consumptieaardappelen.' De Staatscourant maakte maandag 29 augustus bekend dat Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, een vrijstelling voor 120 dagen heeft gegeven aan het bestrijdingsmiddel Hyperclean X tegen PSTVd. Volgens de NVWA is de vrijstelling nodig, omdat de huidige bestrijdingsmethoden niet toereikend zijn om PSTVd uit te roeien. PSTVd heeft een quarantainestatus in de EU en moet afdoende worden bestreden. Het is daarom zeer schadelijk voor de aardappelveredeling.

PSTVd is gevonden in basismateriaal

De getroffen kweker heeft 2 kweekveldjes en teelt zelf geen aardappelen. PSTVd is gevonden in een geniteur, die in 2016 vanuit Noord-Ierland geleverd is. Een geniteur is basis genetisch materiaal, waar een kweker mee verder veredelt. De NVWA vond geen PSTVd in de andere op het kweekveld aanwezige aardappelplanten. De kweker mag de opbrengst van zijn veredelingsprogramma niet meer gebruiken voor de veredeling. Dat moet worden afgezet als bijvoorbeeld veevoer. Alleen na zeer intensieve toetsing kan ander kweekmateriaal behouden worden.

Viroïde verspreidt zich vooral via kassen

PSTVd verspreidt zich vooral in kassen. Bij heet weer, zoals de afgelopen week, kan het zich ook verspreiden in de buitenlucht via direct contact. Normaal verspreidt het zich niet in de buitenlucht vanwege de lage temperaturen. Als een aardappelplant besmet raakt in de kas, blijft de plant echter wel besmet in de buitenlucht en verspreidt het viroïde zich naar de knollen. De volgende generatie aardappelen is dan ook weer besmet.

Of registreer je om te kunnen reageren.