Akkerbouw

Achtergrond 1144 x bekeken

Nordzucker wil blijven groeien in wereldwijde suikersector

Nordzucker koerst vastberaden richting eind 2017, als het doek voor de suikerquotering in de EU definitief is gevallen. Vooreerst zal dat naar verwachting tot overproductie leiden, verwacht het Duitse bedrijf dat plannen voor rietsuikerproductie in Afrika onder druk van de aandeelhouders weliswaar moest opgeven, maar desondanks onveranderd mikt op groei in de suikersector.

Het Duitse Nordzucker is na de eveneens Duitse concurrent Südzucker de grootste suikerfabrikant van Europa, en lijkt op de goede weg naar het quotumloze tijdperk dat volgend jaar oktober begint. In het eerste kwartaal draaide het concern na het verlies van een jaar eerder weer met winst, terwijl de omzet steeg. Voor het jaar als geheel verwachten de Noord-Duitsers ‘een duidelijk positief resultaat dat aanzienlijk hoger zal uitvallen dan in het voorafgaande jaar’. De marktomstandigheden hebben zich volgens het bedrijf verbeterd en ook de lagere energieprijzen helpen een handje mee. Daarnaast is Nordzucker al geruime tijd bezig met een kostenbesparings- en doelmatigheidsprogramma met de titel ‘Force’. Onder die noemer worden lopend het productieproces en de bedrijfsstructuren tegen het licht gehouden.

Voor de bietenleveranciers is het programma ’20-20-20’ opgezet. Hiermee wordt erop gemikt dat in 2020 minstens 20% van de telers een suikeropbrengst per hectare van 20 ton binnenhaalt. Dit programma draait sinds 2011. In het lopende jaar realiseert de beste 20% van de telers volgens de prognose een opbrengst van ruim 17 ton. Het algehele gemiddelde ‘moet’ op krap 14,5 ton suiker per hectare uitkomen. Dat was in 2011 het gemiddelde van de beste 20%. De inspanningen blijken dus vruchten af te werpen.

Stijgende productievolumes in EU

Makkelijk wordt de eerste tijd na het verdwijnen van de Europese quotering niet, verwacht Nordzucker. Het concern houdt rekening met een groeiende productiecapaciteit in de industrie en daarmee stijgende productievolumes in de EU. “Dat zal opnieuw tot druk op de markt en de prijzen leiden”, zo luidt de prognose die het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers te kennen gaf.

Nordzucker heeft zich echter op het quotumloze tijdperk goed voorbereid, volgens CEO Hartwig Fuchs. Fuchs: ”We staan er financieel zeer goed voor en hebben met onze bietenboeren en eigenaars gemeenschappelijk de nodige stappen genomen om ons aan te passen aan de nieuwe tijd”. De leveranciers van het concern in Duitsland kunnen voor 2018 kiezen uit contracten met een één- en driejarige looptijd. Bij de prijzen is de keuze tussen een vaste prijs van €29 per ton of een voor drie jaar vastgelegde prijs van 31 ton. Ook kan worden geopteerd voor een variabele prijs die zal worden bepaald aan de hand van de suikerprijs, op basis van het vijfjarige Nordzucker-gemiddelde.

Verzet tegen rietsuikerplannen

Nordzucker heeft in Duitsland en diverse andere Noord- en Oost-Europese landen achttien productiestandplaatsen en is voor 95% in handen van twee leveranciersmaatschappijen: de Nordzucker Holding en de Union-Zucker-Südhannover. De overige aandelen zijn ondergebracht bij uiteenlopende eigenaars.

De aandeelhouders hebben zich twee jaar geleden verzet tegen plannen om in de rietsuikerproductie te stappen. De bedoeling was om een fabriek te bouwen in Zambia, maar dat plan staat nu in een vergeten hoek van de ijskast. Groeiplannen heeft het concern niettemin nog steeds en daarbij wordt niet alleen naar Europa gekeken. “Blijven staan is niet voldoende. We zullen toekomstige deelnemingen in de suikersector binnen en buiten Europa zeer nauwkeurig bekijken en onze kansen grijpen”, klonk het vastberaden van de kant van concerntopman Fuchs, op de algemene aandeelhoudersvergadering in juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.