Akkerbouw

Achtergrond 3 reactieslaatste update:8 aug 2016

Maisprijs Chicago naar laagste punt in zeven jaar

De notering van het decembercontract voor mais sloot donderdag op de termijnmarkt in Chicago naar $3,310 per bushel (€117 per ton).

Dat is de laagste prijs ooit betaald voor dit maiscontract, dat momenteel het meest wordt verhandeld in Chicago. Het is ook zeven jaar geleden dat in augustus het meest verhandelde maiscontract zo goedkoop was.

Ook sojabonen worden goedkoper in Chicago. Het meest verhandelde contract (levering november 2016) sloot donderdag op $9,566 per bushel (€315 per ton). Dat is de laagste prijs voor dit contract in bijna vier maanden.

Prijzen onder druk

De prijzen staan onder druk door het zeer groeizame weer in de Verenigde Staten, de grootste producent van mais en sojabonen in de wereld. De mais is aan het afrijpen en heeft de meest kwetsbare periode (opkomst en bloei) al achter de rug. Er kan dus weinig meer mis gaan. Zelfs de goedlopende export vanuit de VS kan de prijsdruk niet compenseren.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het meest verhandelde maiscontract (november-2016) donderdag op €164,50. De maisprijs is een paar euro lager dan vorige week. Ook in Oost-Europa staat de mais er goed voor. In West-Europa, in een brede band van West-Frankrijk tot Oost-Polen, is het echter veel te nat. Daar heeft vooral de tarwe veel last van. Dat drukt de opbrengsten en de kwaliteit.

Veel tarwe verwacht vanuit Centraal- en Oost-Europa

Volgens AgrarZeitung importeren sommige Franse exporteurs tarwe om aan de specificaties van hun afnemers te kunnen voldoen. Toch kan de tarweprijs er niet van profiteren. Het meest verhandelde tarwecontract (december-2016) sloot donderdag op €169,50. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Er wordt veel tarwe verwacht uit Centraal- en Oost-Europa en uit de landen rond de Zwarte Zee. Ook de VS heeft een goede tarweoogst achter de rug.

Ook de grote tarwevoorraden in de wereld zitten een prijsstijging in de weg. Het is dubbel zuur voor de tarwetelers in West-Europa. Ze oogsten zelf veel minder, maar kunnen niet profiteren van hogere prijzen die vaak het gevolg zijn van slechte oogsten.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Uit bovenstaand blijkt weer eens duidelijk, dat de Wereld Voedselvoorraad door de boer wordt betaald. Waarom betaalt de wereldbevolking via de wereldhandel niet voor deze Voedselzekerheid?

  • WGeverink

    Een groot gedeelte van de wereldbevolking heeft geen cent te makken. Waarom zouden de mensen met geld extra voor voedselzekerheid gaan betalen als ze die dankzij een stel ongeorganiseerde uitslovers al hebben. Voor mensen met geld is er altijd genoeg voedsel.

  • agro1

    prima geregeld, toch... als je geen boer bent. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.