Twan van der Heijden - Foto: Bert Jansen AkkerbouwAchtergrond

‘Kwalijke rol waterschap bij wateroverlast’

Akkerbouwers Van der Heijden in Brabant hebben veel last van waterschade in de aardappelen. “Met 45 ton per hectare knijp ik me in de handen.”

Vof van der Heijden teelt dit jaar 70 hectare aardappelen. Daarvan staat 40 hectare er slecht bij. De waterschade is groot en de phytophthoradruk is na wekenlang zwaar spuiten pas nu weer redelijk onder controle. “De opbrengsten gaan flink tegenvallen en de kwaliteit wordt een probleem”, zegt Twan van der Heijden (33). Hij heeft samen met zijn ouders Toon en Tonnie een akkerbouwbedrijf van 105 hectare in Soerendonk (Noord-Brabant).

Door waterschade valt de opbrengst van de aardappelen tegen, zegt akkerbouwer Twan van der Heijden.

Foto: Bert Jansen

Hoe extreem is de waterschade?

“Die is ernstig. Op 30 mei viel hier 41 millimeter water. Op 1 juni kwam daar 81 millimeter bij. In de weken er na is het veel blijven regenen. Onze percelen liggen op zandgrond. Die grond kan best wat hebben, het waren de omliggende sloten en beek die het grootste probleem vormden. Het water kon niet weg. Meer dan de helft van ons land is overspoeld. De ruggen hebben daar tien dagen onder water gestaan. Met alle gevolgen van dien. Ik heb het waterschap daar – samen met een aantal andere telers – op aangesproken.”

Kwalijke rol van het waterschap dus?

“Ja. Wij zijn verantwoordelijk voor de kleinere sloten en duikers. Maar het waterschap is verantwoordelijk voor de grotere waterlopen. Dat is enorm misgegaan. Het waterschap beroept zich op overmacht, maar heeft hier recent meandering toegepast. Dat wreekt zich bij extreme regenval. En nu is alles nog schoon. Straks staat er volop riet en weet ik wat nog meer. Dan kan het water helemaal niet meer weg. Maar het is niet alleen het waterschap. De gemeente doet ook te weinig. Die maait maar één keer per jaar aan de hoofdwatergang.”

Bekijk de video van de wateroverlast bij de Brabantse akkerbouwers: 
‘Zo nat is het land in 30 jaar niet geweest’

Hoe staan de aardappelen er nu voor?

“Boven de grond lijkt het nog wel redelijk, maar de problemen zitten ondergronds. 30 hectare is redelijk, 38 hectare is slecht en 2 hectare is al verloren en omgeploegd. Op sommige plekken zit 50% groeischeuren. En op elke bos zien we twee tot drie groene knolletjes.”

Hoe groot schat u het opbrengstverlies?

“Zoals we er nu voorstaan denk ik dat we ons met een gemiddelde opbrengst van 45 ton per hectare al in de handen mogen knijpen. In een normaal jaar halen we 60 tot 65 ton van het land. Maar de kwaliteit wordt het grootste probleem. Bij gemiddeld 7% groeischeuren worden partijen afgekeurd. Dat wordt erg spannend. Het is te hopen dat aardappelfabrieken coulance tonen.”

Hoe is de phytophthoradruk?

“Overal zit nog steeds wat phytophthora, maar het is nu redelijk onder controle. Maar zeker in het begin – vanaf 5 juni – hebben we veel en zwaar gespoten. Gelukkig was het de afgelopen weken erg heet en kreeg phytophthora weinig kans. Maar nu met 20 graden en lichte regen moeten we toch weer opletten.”

Hebben jullie alleen gespoten?

“We hebben ook kunstmest bijgestrooid. Alle stikstof was weggespoeld. Gelukkig is er een uitzonderingsregeling van kracht waardoor we 25 procent meer kunstmest mogen strooien. Zodoende kunnen we nu om de drie weken 30 kilo zuivere stikstof op het land kwijt.”

Lees ook het interview met Toon van der Heijden van begin juni:
‘Waterberging is onvoldoende’

Beheer
WP Admin