Akkerbouw

Achtergrond 1837 x bekeken

IJsbergsla lift mee op saladeweer

Met €4,00 tot €4,50 per doos met 10 bollen wordt ijsbergsla donderdag 25 augustus aardig betaald.

De retail trekt behoorlijk aan saladegroenten, dan ontstaat al gauw een gevoel van schaarste. Insiders durven echter niet te voorspellen of dit een opmaat is voor een langere periode met een bevredigend prijsniveau.

Grillig prijsverloop

Het prijsverloop is een groot deel van het seizoen ‘rellerig’ geweest, zo omschrijft een teler in Noord-Holland de markt. De basis daarvoor ligt volgens hem in het variërende aanbodvolume door het extreme weer in Zuid-Nederland.

Hitte kan rand en schot veroorzaken

De voorbije twee weken verkeert de prijsvorming in rustiger vaarwater, langzaam oplopend tot het huidige prijsniveau. De aarzeling over hoe de markt er de komende tijd voor zal staan, wordt nu ingegeven door de vraag wat de huidige hittegolf voor effect gaat hebben op de kwaliteit. Die is nu prima, maar kan onderuitgaan door zaken als rand en schot.

IJsbergsla goed verkocht

Nederlandse ijsbergsla doet het op de Duitse groothandelsmarkt eveneens goed, met in week 33 (vorige week) een middenprijs van 56 cent. Dat is 2 cent meer dan in week 32 en 6 cent meer dan in week 33 in 2015.

Bij Jumbo kost ijsbergsla nu 65 cent, en bij Albert Heijn 96 cent. Plus verkoopt twee kroppen voor €1.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.