Akkerbouw

Achtergrond 1612 x bekeken

Graanprijzen stijgen licht in rustige markt

De tarwenoteringen bewogen iets omhoog vorige week. De internationale maisnoteringen stegen iets meer door hogere verwachte opbrengstcijfers van het Braziliaanse ministerie voor seizoen 2016-’17.

De graanprijzen zijn afgelopen week niet veel van hun plek gekomen. Door een Franse feestdag was de werkweek korter. De productiedaling zorgt ervoor dat sommige handelaren minder graan verkopen, tot duidelijk is wat de definitieve Europese oogst is. De tarwenotering (decembercontract) op de Parijse termijnmarkt sloot afgelopen vrijdag 0,4% hoger vergeleken met een week eerder. Het aantal uitvoervergunningen verstrekt door de Europese Commissie is groter dan normaal, ondanks de stijging van de eurokoers naar $1,13.

Meer export uit Argentinië

De prijsstijging blijft beperkt, omdat Argentinië meer gaat exporteren. De grootste graanhaven van Argentinië krijgt het volgend jaar nog drukker. In de haven van Rosario worden 200.000 containers en 3,5 miljoen ton graan verscheept in 2017, voorspelt de havenautoriteit Enapro. In tegenstelling tot vorig jaar werken de dertig particuliere terminals op volle capaciteit.

De Braziliaanse graanoogst voor seizoen 2016-’17 is iets naar boven bijgesteld, naar 210 miljoen ton. Deze prognose betekent een stijging van 2% tot 3% ten opzichte van de seizoen 2015-'16. De oogst in 2015-’16 werd negatief beïnvloed door extreem weer in de belangrijke productieregio’s van mais en sojabonen.

Maisprijs iets omhoog

De maisnotering voor het decembercontract 2016 op de termijnmarkt in Chicago sloot afgelopen vrijdag 3,2% hoger vergeleken met een week eerder. Dat is de grootste wekelijkse stijging sinds eind juli. Het Braziliaanse landbouwministerie verwacht voor seizoen 2016-’17 een productie van 84 miljoen ton, maakte ze afgelopen week bekend. De hogere opbrengsten komen deels door het toegenomen areaal in Paraná, waar dit jaar minder sojabonen staan. De markt verwacht voor seizoen 2016-’17 grotere opbrengsten. Op het noordelijk halfrond zijn er goede vooruitzichten voor de oogsten in de Verenigde Staten. Het zuidelijk halfrond verwacht hogere producties in Brazilië en Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.