Akkerbouw

Achtergrond 2138 x bekeken 5 reacties

Franse tarweopbrengst verder omlaag

De oogst in Frankrijk blijft vertraging oplopen door de vele neerslag.

Het Franse marktbureau voor de graansector Statégie Grains komt binnenkort met een aangepaste Franse tarweopbrengst van 30 miljoen ton voor dit seizoen. Dat komt neer op een daling van 27% ten opzichte van een jaar geleden (oogst 2015: 41 miljoen ton). De tegenvallende tarweopbrengsten stuwen de prijs op de Parijse termijnmarkt.

Rusissche tarweoogst gaat voorspoedig

Waar Frankrijk kampt met lastige omstandigheden, verloopt de Russische tarweoogst in een hoog tempo. Er is zo’n 13 miljoen hectare geoogst, dat is 1,2 miljoen hectare meer dan een jaar geleden. De totale tarweopbrengst lijkt 10% hoger uit te komen. Dat maakt de Europese export niet eenvoudiger. De tarweprijs in Rusland staat door de hoge opbrengsten lager dan de Europese prijs, wat de Europese exportpositie verder verslechtert. Daarbij daalt de waarde van de Russische roebel. Een ander economisch nadeel is dat de waarde van de euro ten opzichte van de dollar stijgt. Afzet buiten de Europese Unie wordt daardoor duurder.

De Europese tarweprijsbeweging staat uit het lood met de Amerikaanse. De gunstige weersomstandigheden in de Verenigde Staten drukken de prijzen voor tarwe op de termijnmarkt in Chicago. De tarwenotering staat begin deze week voor het september 2016 contract op de termijnmarkt in Chicago bijna 24% lager dan een jaar geleden.

Goede mais in VS

Het Amerikaanse ministerie van landbouw beoordeelt de conditie van mais voor 76% goed tot uitstekend. De verwachting vanuit de markt was dat het percentage iets zou dalen, doordat het weer te warm was. Toch is de mais goed gegroeid in de belangrijke groeimaand juli, waardoor 91% van de mais aan het rijpen is. Een jaar geleden in dezelfde periode was dat 87%. De warme temperaturen met voldoende neerslag heeft de groei van de mais dit jaar gestimuleerd.

Prognose: Parijse tarweprijs stijgt, Chicago daalt.


Laatste reacties

 • farmerbn

  Krijgen varkensboeren nu meer voer voor hun euro?

 • miniatuur

  ik heb het idee dat de mengvoerprijzen stiekem verhoogd worden, ondanks dat er gezwetst word dat er zoveel overvloedig graan beschikbaar is in de wereld

 • farmerbn

  Denk ik ook en de varkensprijzen zijn flink omhoog dus denken de verkopers dat hun geld in de zakken zit van de varkenshouders. Intensieve boeren kunnen beter direct met akkerbouwers zaken doen en er een schakel tussenuit halen.

 • Jan-Zonderland

  Farmerbn
  Dat zou idd een goed idee zijn, is hier in Canada heel gewoon om je eigen varkensvoer te maken, Al dan niet zelf verbouwd maar ik denk dat de gemiddelde Ned varkensboer dat te veel gedoe vind. Je moet opslag hebben voor de mais en andere ingredienten en een hamer molen om het te malen. Het is veel makkelijker om een leverancier te bellen om de silo weer op te vullen met kant en klaar voer maar er hangt een prijs kaartje aan

 • farmerbn

  Bij 500 vleesvarkens kun je beter de voerboer bellen maar als je 50.000 vlv afleverd per jaar dan kan voeropslag en een installatie snel uit. Je kunt gerust een regeling treffen met een akkerbouwer voor gespreide aanvoer en betaling van graan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.