Akkerbouw

Achtergrond

Franse tarweopbrengst bar en boos

De verschillende marktbureaus hebben afgelopen week de tarweopbrengst voor Frankrijk flink verlaagd.

Het Franse analysebureau Agritel heeft bekendgemaakt dat ze de Franse tarweproductie naar beneden heeft bijgesteld met 5,23 miljoen ton naar 28,68 miljoen ton. Dat is bijna 30% minder vergeleken met afgelopen seizoen, toen de tarweopbrengst op 40,9 miljoen ton uitkwam. De gemiddelde hectareopbrengst komt op 5,48 ton per hectare. Een jaar geleden was de gemiddelde opbrengst per hectare 7,92 ton. Door verschillende weersomstandigheden afgelopen voorjaar en zware regenval aan het eind van het groeiseizoen ging veel tarwe verloren. Mede daardoor valt de kwaliteit dit jaar tegen en stijgt de tarweprijs.

Voorspoedige tarweoogst in Oekraïne

In andere delen van de wereld verloopt de tarweoogst voorspoedig. Volgens de overheid in Oekraïne staat nog slechts 3% tarwe op het land. Er is grofweg 25,65 miljoen ton tarwe geoogst met een gemiddelde recordopbrengst van 4,25 ton per hectare.

In de Verenigde Staten is de graanmarkt redelijk rustig, aangezien eind deze week een nieuwe publicatie van het Amerikaanse landbouwministerie USDA verschijnt. De verwachting is dat het USDA de mais- en sojabonenproductie naar boven bijstelt.

Notering EU-mais gestegen

De Rotterdamse graanbeurs noteerde eerder deze week voor EU-voertarwe €2 hoger op €164 per ton. De notering voor EU-mais steeg deze week met €8,50 naar €187,50 per ton. Er is niet zoveel mais meer beschikbaar, waardoor de prijs flink stijgt. Oekraïne en Rusland zijn zo goed als door de oude oogst heen. Europa heeft dit seizoen slecht geoogst, waardoor de lidstaten extra moesten invoeren. De maisnotering op de termijnmarkt in Parijs is al weken redelijk stabiel op zo’n €165 per ton voor het novembercontract, gebaseerd op de nieuwe oogst. In Zuid-Frankrijk begint rond medio september de nieuwe maisoogst. De verwachting is dat de opbrengst van de nieuwe maisoogst daar goed is.

Prognose: licht stijgende tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.