Akkerbouw

Achtergrond

Egypte zorgt voor extra prijsdruk tarwe

De tarwenoteringen op de Europese markt dalen deze week verder mede door de neerwaartse prijzen op de beurs in Chicago.

De Verenigde Staten exporteren minder tarwe dan verwacht. De lagere export komt deels door de goede oogst en sterke Amerikaanse dollar. Daar komt bij dat de transportkosten vanuit Europa lager liggen voor belangrijke importeurs, waardoor Europese tarwe aantrekkelijker is.

Tarwe volop beschikbaar op wereldmarkt

De Franse tarweopbrengst lijkt dit seizoen de laagste in 30 jaar te worden. Toch is de beschikbaarheid van tarwe op de wereldmarkt groot. Dat zorgt voor prijsdruk. Naast goede vooruitzichten in de Verenigde Staten, verwacht Australië de grootste wintertarweopbrengst sinds seizoen 2011-’12. De grotere opbrengsten kunnen echter resulteren in lagere eiwitgehaltes. De mindere kwaliteit van tarwe in de wereld maakt het juist opvallender dat Egypte afgelopen weekend heeft aangekondigd om met terugwerkende kracht het importbeleid van tarwe naar 0% ergot-schimmel (moederkroon) aan te passen. Dat zorgt voor extra prijsdruk.

Het leveren van tarwe met 0% ergot-schimmel is voor landen als Oekraïne en Rusland lastig. Dat komt omdat er daar vanwege het klimaat altijd een klein beetje van deze schimmel op het graan zit. Ook voor Frankrijk wordt het dit jaar een risico om in te schrijven op Egyptische tenders, omdat de kwaliteit tegenvalt.

Het eerst aflopende september 2016 contract staat onder €160 per ton. Het septembercontract dook begin juli al eens eerder onder deze grens. Toen sleurde de maisprijs die van tarwe mee omlaag door een hogere dan verwachte maisopbrengst in de VS.

Maisprijs flink omlaag

De goede groeiomstandigheden in de VS blijven de graanprijzen op de internationale markten bepalen. Het International Grains Councils (IGC) verhoogde eind vorige week in de augustus-prognose de wereldopbrengst voor mais met 13 miljoen ton naar 1.030 miljoen ton vergeleken met de juli-prognose. De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin deze week voor EU-mais €10,50 lager op €176,50 per ton.

Prognose: dalende graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.