Akkerbouw

Achtergrond 2047 x bekeken

Eerste notering zaaiuien directe levering Emmeloord op €13,50

De eerste notering voor zaaiuien af land directe levering van seizoen 2016/’17 start op de beurs in Emmeloord met €12 tot €13,50 per 100 kilo.

De notering voor zowel 30% als 60% grof start met dezelfde prijs, omdat er weinig verschil in de maatsortering zit. Vorige week waren er nog te weinig transacties om te starten.

De notering voor zaaiuien af land directe levering startte een jaar geleden voor 30% grof lager met €10 tot €12 per 100 kilo op 13 augustus 2015.

Uien gaan volle bak naar Senegal

De afzet van uien verloopt vlot nu bekend is dat Senegal 22 augustus officieel de deuren opent voor uien. De prijs van de plantuien is deze week iets gestegen, omdat er een extra afzetmarkt is. De handel komt deze week eindelijk goed op gang, waardoor de baalprijzen stabiel blijven. De baalprijzen voor de middelmaatuien blijven gelijk rond €21 per 100 kilo.

Export tot aan september 25.000 ton

Het lijkt erop dat er in de maand augustus zo’n vijf schepen naar Senegal varen. Samen met het aantal losse containers wordt de afzet tot aan september geschat op 25.000 ton. Een jaar geleden in dezelfde periode zijn er bijna 19.000 ton uien naar Senegal geëxporteerd.

De uienmarkt had vorig jaar eind augustus te maken met extreme regenval, waardoor de oogst wat vertraging opliep. Daarbij valt het islamitische offerfeest dit jaar vroeger dan vorig jaar. Mede daardoor was de planning van enkele exporteurs afgestemd, zodat er vanaf 15 augustus al uien konden worden geleverd, waardoor de eerste containers nu al gekoeld klaarstaan op de kades in Senegal.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.