Akkerbouw

Achtergrond 1108 x bekeken

Britse aardappelprijs op record

De gemiddelde Britse aardappelprijs is vorige week gestegen tot 198,01 pond (momenteel rond de €232) per ton. Dat is weliswaar bijna 9 pond minder dan een week geleden, maar wel de hoogste prijs die ooit in de tweede week van augustus is genoteerd.

Die hoge prijs heeft te maken met een nog maar gering aanbod aan oude aardappelen en steeds slechtere verwachtingen voor de komende oogst. In veel delen van Groot-Brittannië valt veel regen, terwijl de temperatuur relatief laag is voor de tijd van het jaar. Voor de komende dagen wordt echter wel een drastische verbetering voorspeld.

De vroege aardappelen brengen ook niet op wat de telers hadden verwacht, zegt het aardappelschap AHDB Potatoes. Door vertraging bij het poten zal de oogst bovendien zo’n twee weken later op gang komen dan vorig seizoen. "Er is nog niets te zeggen over de totale productie. Het areaal is weliswaar 4% groter dan vorig seizoen, maar in 2015 hadden we het op een na kleinste areaal ooit. Vorig jaar hadden we ook een recordopbrengst per hectare, dat lijken we nu zeker niet te halen", stelt een woordvoerder van AHDB Potatoes.

Of registreer je om te kunnen reageren.