Akkerbouw

Achtergrond 1506 x bekeken

Braziliaanse reaal drijft suikerprijs op

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen is na een daling weer gelijk aan de hoogste notering die in juli werd bereikt.

De notering van het oktobercontract voor suiker sloot maandag 8 augustus op $553,10 per ton (€491,53) op de termijnmarkt in Londen. Dat is een stijging van 2,3% vergeleken met een maand eerder. De prijsstijging van suiker is het gevolg van de waardestijging van de Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar heeft te maken met een aantal tegenvallende economische cijfers, waardoor de koers omlaag gaat. De Braziliaanse reaal is gestegen naar het hoogste punt sinds juli 2015. De sterker wordende Braziliaanse reaal werkt ondersteunend voor de suikerprijs. De relatief hoge suikerprijs stimuleert fabrieken om suiker te produceren in plaats van ethanol.

Invloed reaal groter dan invloed groeiende productie

Hoewel de suikerproductie toeneemt in Brazilië, ondanks de zware regenval eind mei en begin juni, stijgt de suikerprijs. Dat komt omdat de invloed van de stijgende waarde van de Braziliaanse reaal op het moment groter is dan de groeiende suikerproductie in Brazilië.Een andere aandrijver van de prijsverhoging is de tegenvallende productie van grote suiker producerende landen, zoals in Thailand, China, Brazilië en India. Naar verwachting wordt er in India, de een na grootste producent van suiker, 25,4 miljoen ton suiker geproduceerd. Dat is de laagste productie in zeven jaar.

Prognose: stijgende suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.