Akkerbouw

Achtergrond 3723 x bekeken 1 reactie

Akkerbouwer Sikken blijft bijleren met taxeren

Johan Sikken is naast akkerbouwer ook actief als freelance hoofdtaxateur. Voor de akkerbouw blijft weinig tijd over, maar leerzaam zijn de nevenactiviteiten wel.

Naast taxateur is Sikken regiocoördinator bij Agriver verzekeringen in Noordoost Nederland en agrarisch makelaar in Zuidwest Drenthe bij AgriPlaza. Wat ooit begon met een incidentele taxatie van gewasschade, is uitgegroeid tot een ‘nevenactiviteit’ die inmiddels zo’n 80% van de tijd van akkkerbouwer Johan Sikken opslurpt. "Dit groeit door de jaren heen, mede doordat je steeds meer vertrouwen krijgt van boeren", zegt Sikken.

Akkerbouwer Johan Sikken is taxateur en makelaar.</p>
<p><em>Foto: Reina de Vries</em>
Akkerbouwer Johan Sikken is taxateur en makelaar.

Foto: Reina de Vries

Lange tijd waren de akkerwerkzaamheden redelijk te combineren met zijn nevenactiviteiten. "Tijdens drukke akkerwerkzaamheden hebben de boeren weinig of geen tijd om mij te ontvangen. Dan heb ik het ook druk op mijn bedrijf. Door de toename van nevenactiviteiten kwamen de akkerwerkzaamheden steeds meer in de knel." Sikken is dan ook blij dat zoon Lambert deze steeds meer overneemt.

Taxaties objectief en goed uitvoeren

Schadetaxaties van akkergewassen dienen steeds zo goed en objectief mogelijk te worden uitgevoerd. Taxateurs mogen zich niet laten beïnvloeden door de onderhandelingscapaciteiten van de betrokken boer, onderstreept Sikken. "Daarom voeren we deze steeds uit met twee personen in wisselende samenstelling. Je houdt elkaar scherp en je kunt elkaar aanvullen. En is iemand het niet eens met de taxatie, dan kan hij hertaxatie aanvragen."

Zeker dit jaar is er in landbouwkringen nogal wat kritiek te beluisteren over de bredeweersverzekering, weet ook Sikken. "Deze is oorspronkelijk opgezet voor het opvangen van calamiteiten en niet voor kleinere gewasschades op perceelsniveau. Vaak is de grond bepalend voor het ontstaan van schade. Sommige boeren nemen bewust een risico door gewassen te telen op daarvoor ongeschikte gronden. Dan ontstaat al schade zonder dat de neerslagnorm is gehaald."

Interessante zaken opsteken voor eigen bedrijf

Uit de bedrijfsbezoeken steekt Sikken regelmatig interessante zaken op, waar hij ook op zijn eigen bedrijf voordeel mee opdoet, bijvoorbeeld over raseigenschappen. "Mijn taxatie- en makelaardijwerkzaamheden hebben mij bovendien doen besluiten om geen gronden voor aardappelen meer bij te huren. Eerder deed ik dat zelfs tot op 25 kilometer afstand. Nu liggen alle percelen op maximaal 4 kilometer afstand. In maximaal 4 uur heb ik alle aardappelpercelen gespoten."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.