Akkerbouw

Achtergrond 2717 x bekeken

Aardappelprijs heeft bodem bereikt

Het Belgische Belgapom noteert onveranderd op €13,50 per 100 kilo.

Daarmee is de bodem in de markt bereikt. De voorgaande weken zakte de prijs nog wat, mede doordat alle mindere partijen geruimd moesten worden. Alle partijen die niet lang in de bewaring kunnen blijven worden wel door de industrie gekocht, omdat ze de aardappelen dit seizoen hard nodig hebben. De afzet naar de industrie verloopt voornamelijk via de zandgronden op een prijsniveau tussen €14 tot €17 per 100 kilo.

Gewassen slijten hard

De nagroei is dit seizoen minder dan vorig jaar toen de aardappelen in betere conditie waren. De gewassen slijten hard en de wortels zitten minder diep in de grond.

Hogere notering termijnmarkt

De koopbelangstelling op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig is sinds de eerste weersvoorspellingen van de hittegolf vorige week vrijdag sterk toegenomen. De termijnmarktnotering voor het aprilcontract 2017 steeg donderdag 25 augustus naar €19,90 per 100 kilo, wat €1,90 boven de notering van medio vorige week is. Vrijdag kroop de notering richting de €20 per 100 kilo. Het gemiddeld aantal verhandelde contracten per dag lag vorige week op ruim 325. Dat is een duidelijke indicatie er veel stemming op de markt is. Dezelfde periode een week eerder werden er gemiddeld ‘slechts’ 105 contracten verhandeld.

Prognose: rustige stemming.


Of registreer je om te kunnen reageren.