Akkerbouw

Achtergrond 2276 x bekeken

Aardappelprijs daalt bij stijgend aanbod

Stijgend aanbod van aardappelen op de fysieke markt zorgde begin deze week voor een daling van de noteringen voor zandaardappelen af land op de beurs in Goes.

De notering met €1 zakte naar €17,50 tot €19 per 100 kilo.

Het Belgische Belgapom verlaagt ook bij een toenemend aanbod de notering voor vroege aardappelen met €2,50 naar €15 per 100 kilo.

De industrie verwerkt veel aardappelen, waardoor er naast fritesgeschikte aardappelen ook tafelaardappelen worden opgekocht voor relatief goede prijzen. De opbrengstverwachting trekt aan door het gunstige groeiweer, waardoor de prijs van de termijnmarkt voor het aprilcontract 2017 op het moment lager ligt dan de prijs op de fysieke markt.

Aantal verhandelde contracten loopt terug

De termijnmarkt in Leipzig bleef voor het aprilcontract 2017 deze week redelijk stabiel, rond €17,50 per 100 kilo, omdat vraag en aanbod in balans zijn. Het aantal verhandelde contracten loopt eind deze week terug tot ruim onder 100 per dag, wat aangeeft dat er weinig stemming is.

Er wordt geen topoogst verwacht, maar het weer is de komende groeimaand sterk bepalend voor de aardappelproductie. De markt blijft vooruit kijken, omdat de weersvoorspellingen warmere temperaturen aangeven voor de aankomende week, wat de ziektedruk kan verhogen.

Prognose: dalende aardappelprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.