Akkerbouw

Achtergrond 1563 x bekeken 1 reactie

Witlof profiteert van groentekrapte

Vanwege de krapte aan diverse groente en het feit dat een aantal witlofbedrijven in de zomer traditioneel geen witlof forceren, zit de prijs voor witlof sinds twee weken boven de €1. Dat is noodzakelijk om de structurele malaise te kunnen overleven.

Een insider had verwacht dat de prijzen momenteel op een nog hoger niveau zouden liggen, gezien de problemen die er zijn in vollegrondsgroentegewassen, in sommige bladgewassen. De witloftelers die aan de markt zijn, krijgen in elk geval wat compensatie voor de slechte prijzen van de afgelopen periode.

Prijzen rond €1 tot €1,20

Twee weken geleden steeg bij ZON fruit & vegetables de klokprijs voor de sortering kort grof naar 101 cent per kilo. Deze week stabiliseren de prijzen op een niveau van 112 tot 118 cent.

Op REO Veiling schommelen sinds 8 juli de klokprijzen voor de Flandria-sorteringen 27 KDI FLZ en 33 KDI FL Z van 98 cent tot 117 cent.

Bij BelOrta zat de klokprijs vorige week voor Kort Grof gemiddeld op 120 cent. Begin deze week steeg dat door naar 138 cent.

Verwachting nieuw seizoen

Hoewel de witloftrekkers voordeel hebben van de wateroverlast, ondervindt de wortelteelt daarvan nadelen, net als andere groenten. Door structuurproblemen, overtollig water en weggespoelde planten zullen komend seizoen minder wortels beschikbaar zijn. Dat geeft hoop dat telers in het nieuwe seizoen misschien geld kunnen verdienen aan wortelen.

Prognose: aanhoudend vrij goede prijsvorming.

Eén reactie

  • agro1

    mooi he?? mag ook wel eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.