Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Winterveldbonen als nieuw, kansrijk gewas

Telers oogsten via Limagrain volgende maand de eerste winterveldbonen. Een gewas met perspectief, al moet de afzet nog concreet worden geregeld.

Winterveldbonen als alternatief en kansrijk nieuw gewas. Zaadleverancier Limagrain introduceerde dit gewas in Nederland en houdt drie veldbijeenkomsten over de teelt, afzet en potentie van dit gewas. Vorig najaar hebben twintig telers door heel Nederland bijna 200 hectare winterveldbonen ingezaaid. Die worden medio augustus geoogst.

Tussengewas met mogelijkheden

In Groot-Brittannië zijn winterveldbonen als tussengewas al erg in trek, maar in Nederland zijn de bonen nog niet zo bekend. Maar het gewas biedt zeker mogelijkheden, stelt Jan Wijnen, productmanager akkerbouw van Limagrain. "Omdat telers al in het najaar zaaien, kan het gewas zich fors uitstoelen en ontwikkelen. Zo zijn de opbrengsten duidelijk hoger dan bij zomerveldbonen." Ter vergelijking: dit laatste gewas kent een gemiddelde opbrengst van 4,5 tot 6,5 ton per hectare, terwijl de winterveldbonen naar verwachting grofweg 6 tot 8 ton per hectare opbrengen. En qua teelt zijn beide gewassen relatief makkelijk; beperkte ziektedruk waarbij luizen wel extra aandacht vragen. Winterveldbonen kunnen ook op alle grondsoorten geteeld worden. Al past daarbij één kanttekening. "Het is een droogtegevoelig gewas", aldus Wijnen.

Land vroeg vrij

De winterveldbonen hebben volgens Limagrain meerdere pluspunten. Zo is het land door de zomeroogst al vroeg vrij voor een volgende teelt. Bovendien zijn de bonen rijk aan eiwit en zetmeel waardoor ze prima geschikt zijn als veevoeder. Daarnaast zijn ze duurzaam, binden ze stikstof en zijn ze goed voor de bodem. Winterveldbonen tellen bovendien ook mee voor de vergroening, zowel voor het ecologisch aandachtsgebied als voor gewasdiversificatie op veebedrijven (derde gewas naast gras en mais).

Aan afzet wordt gewerkt

Blijft over de afzet. Want wie wil deze winterveldbonen afnemen? Wijnen: "Deze bonen - plantaardige eiwitten - zijn geschikt voor de food-industrie én voor veevoerverwerkers. Die afnemers moeten wij nu overtuigen. Want als de vraag komt, volgt de teelt vanzelf. Op dit moment is Limagrain met drie partijen in gesprek over de afzet van winterveldbonen. Ook hebben we met ZLTO afgesproken om verkennend onderzoek te doen naar de afzetmogelijkheden binnen de food-industrie."

In september worden de eerste resultaten van de winterveldbonenoogst bekendgemaakt.

Op een deminstratieveld in Axel (Zld.) geeft Ton Wouda  uitleg over winterveldbonen.<br /><em>Foto: Duo-Foto Camile Schelstraete</em>
Op een deminstratieveld in Axel (Zld.) geeft Ton Wouda uitleg over winterveldbonen.
Foto: Duo-Foto Camile Schelstraete
Duo-Foto Camile Schelstraete

Eén reactie

  • farmerbn

    Jammer dat bedrijven die je kunstmest en bestrijdingsmiddelen verkoopt liever zien dat deze teelt mislukt. Er is immers weinig te verdienen aan veldbonen. Ziektes enz worden bewust door hen niet opgemerkt zodat de productie gaat tegenvallen. Ze hopen op één jaar veldbonen bij hun klanten en geen twee.

Of registreer je om te kunnen reageren.