Akkerbouw

Achtergrond

Vier combines dorsen zongedroogd graszaad

Vier combines dorsen een perceel van 32 hectare Engels Raaigras van landbouwbedrijf Oosthof in Rilland.

Het graszaad is zaterdag gemaaid, en ondanks een fikse regenbui tijdens en direct na het maaien werden gisteren kort na enen de eerste vrachten met 12,7% vocht in de container gestort.

Teeltbegeleider Jos Maljaars van graszaadbedrijf Barenbrug is daardoor aangenaam verrast. “Gisteren en ook vanochtend nog rekende ik op 2 à 3% meer vocht, maar met de zon erop valt het me alles mee.” De meevaller betekent dat geen €150 à €200 droogkosten per hectare hoeven worden gemaakt.

Het akkerbouwbedrijf wilde het graszaad geruimd hebben, omdat op het perceel graafwerkzaamheden moeten plaatsvinden en omdat de oogst van wintertarwe zich aandient.

Achterblijvende graszaadopbrengsten

De graszaadopbrengsten in het zuidwesten van Nederland blijven achter bij vorig jaar. De oorzaak is volgens Maljaars de vele regen in juli, waardoor de bestuiving niet optimaal verliep. De kwaliteit is goed en de oogst verloopt voorspoedig. In Zeeland begon de graszaadoogst drie weken geleden in de vroege soorten. In het Noorden is de oogst net een week op gang.

Vier combines dorsen zongedroogd graszaad op een perceel van landbouwbedrijf Oosthof uit Goes. <br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Vier combines dorsen zongedroogd graszaad op een perceel van landbouwbedrijf Oosthof uit Goes.
Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.