Akkerbouw

Achtergrond laatste update:1 aug 2016

‘Tot 5 uur in de gewassen, daarna klaarstaan voor de gasten'

Het is druk, deze opvallende en zeldzame combinatie van akkerbouwer en hotelier. Roelof Vredeveld: "Door een goede planning van de akkerwerkzaamheden is het goed te combineren.”

De combinatie ontstond door het huwelijk met Jofry. Afgelopen jaar nam zij van haar ouders het 19 kamers tellende hotel ‘het Wapen van Exloo’ over. Hij is verantwoordelijk voor het akkerbouwbedrijf, zij voor het hotel-restaurant. Het hotel neemt sowieso een bijzondere plek in bij het echtpaar. Ooit sloeg aan de biljart in het hotel de vonk over tussen de boerenzoon en hoteldochter.

Overdag werkt Roelof Vredeveld op de boerderij van 80 hectare in het Drentse Exloo en 's avonds in het hotel. Alle akkerbouwwerkzaamheden voert hij zelf uit: van zaaien tot oogsten. Dit betekent wel dat hij vaak al om 6 uur ’s morgens op de boerderij te vinden is. "Als de gasten het de avond van te voren laat hebben gemaakt, is dat vroege tijdstip weleens lastig.”

Roelof en Jofry Vredeveld exploiteren naast een akkerbouwbedrijf hotel 'het Wapen van Exloo'. <br /><em>Foto: Hans Banus</em>
Roelof en Jofry Vredeveld exploiteren naast een akkerbouwbedrijf hotel 'het Wapen van Exloo'.
Foto: Hans Banus

Opvallend is ook dat hij alle werkzaamheden zelf uitvoert. “Het voordeel van eigen mechanisatie is dat ik zelf het uitvoertijdstip kan bepalen. Ik plan de werkzaamheden zo dat ik om 5 uur mijn overall kan wisselen voor de hotelkledij. Mocht dat eens niet lukken, dan kunnen we terugvallen op een van de medewerkers of onze ouders.”

Vredeveld neemt de ontvangst en de bediening van de hotel- en restaurantgasten voor zijn rekening. Ook is hij verantwoordelijk voor allerhande onderhoudsklussen. Sinds kort is er een kok en een serveerster in dienst. Een interieurverzorgster zorgt voor schone kamers. Ook de moeder van Jofry steekt af en toe nog de handen uit de mouwen.

Overigens ondersteunt het ene bedrijf het andere niet. “We kunnen zowel van het akkerbouwbedrijf als van het hotel leven.”

Leuke gesprekken over akkerbouw

De meeste gasten hebben weet van deze opvallende combinatie. Het zorgt vaak voor leuke gesprekken. “Zeker na een fietstocht komen ze soms binnen met allerlei vragen over wat ze in het veld gezien hebben. Je ziet ze heel verrast kijken als ik vertel wat een akkerbouwer tussen het zaaien en oogsten allemaal, inclusief de administratie en de regelgeving, moet doen. Zo werk ik op kleine schaal aan pr en begrip voor onze sector. Andersom doe ik bij de bezoekers soms strategische kennis op waar ik vroeg of laat in mijn bedrijf iets aan heb.”

In de wintermaanden biedt het hotel regelmatig onderdak aan vergaderingen. Zo belegt de LTO afdeling Borger/Odoorn er regelmatig ledenbijeenkomsten.

Aan de ene kant vertoeft Roelof als producent aan het begin van de keten, aan de andere zijde koopt hij ze (bewerkt) weer in. “Als je ziet wat de inkoop kost, ervaar je pas echt wat de tussenhandel allemaal opstrijkt. Uiteraard zou het ideaal zijn om je gasten te kunnen vertellen: ‘Hier groeien de groenten en aardappelen die vanavond op uw bord liggen’. Maar alles zelf telen, zit er arbeidstechnisch niet in."

Of registreer je om te kunnen reageren.