Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs levert deze week weer in

De tarweprijs steeg eind vorige week erg hard, die verhoging wordt nu weer ingeleverd. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs sloot dinsdag 26 juli op €170,75 per ton voor het decembercontract 2016. Dat is een daling van €2,50 per ton ten opzichte van de dag ervoor.

De nieuwsite Agimoney bericht dat het erop lijkt dat de uitvoer van tarwe uit de Europese Unie naar het laagste punt in vier jaar tijd gaat. De reden hiervoor is de tegenvallende Franse oogst. De tegenvallende productie is zo zorgwekkend dat verschillende exporteurs aangeven dat het wellicht nodig is om zachte tarwe uit het Zwarte Zeegebied te importeren om aan alle behoeften te voldoen.

Slechte kwaliteit Frans graan

De kwaliteit van de Franse tarwe is niet goed en een groot gedeelte zal als voertarwe de markt opgaan, maar niet overal in het land staat de tarwe er even slecht bij. Zo staan de graanvelden er in het gebied rondom Bordeaux goed bij, de zogenoemde ‘nieuwe graanschuur van Frankrijk’. Ook de mais groeit daar prima.

Opbrengsten in Nederland vallen tegen

In Nederland lijkt de graanopbrengst tegen te vallen, met name de opbrengsten van gerst. Er wordt een 15% lagere opbrengst verwacht, maar ook de tarwe-opbrengst lijkt 8% tot 10% lager uit te vallen. Dit is te danken aan de gebieden met waterschade.

Op de termijnmarkt in Chicago daalt de tarweprijs ook door goede opbrengsten van wintertarwe. Voorlopige resultaten van zomertarwe-opbrengsten uit North Dakota laten een daling zien vergeleken met de goede hoeveelheden van vorig seizoen. Grote hagelstenen en zware regenval hebben een deel van de gewassen daar beschadigd.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week nog hoger voor voertarwe. De notering voor EU-voertarwe steeg met €7 naar €163 per ton. De notering voor EU-voergerst steeg deze week met €8,50 naar €151 per ton.

Prognose: dalende tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.