Akkerbouw

Achtergrond 1424 x bekeken

Suikerproductie omhoog, prijs lager

De suikerprijs daalt sinds eind vorige week. De notering van het oktobercontract voor suiker sloot maandag 18 juli op $534 per ton (€480,60) op de termijnmarkt in Londen.

Het oktobercontract zakte vanaf begin juli $30 per ton (€27). Op 29 juni piekte de suikerprijs nog op $568,20 per ton (€511,38), wat de hoogste prijs sinds oktober 2012 is voor het eerst aflopende contract.

De prijs is gevoelig voor negatieve marktsegmenten. De verwerking van suiker liep in juni in Brazilië, het grootste suikerproducerende land, vertraging op. De werknemers konden het land niet op, omdat het te nat was. De productie van suiker in juli is meer dan verdubbeld in Brazilië, nu de percelen weer begaanbaar zijn en het riet snijden goed op gang is gekomen.

Tegenvallende productie in India

De suikerprijs steeg de afgelopen periode onder andere door de waardestijging van de Braziliaanse reaal en tegenvallende oogsten in de belangrijkste suikerproducerende landen. Hoewel de suikerprijs in Londen daalt, is de verwachting dat de suikernoteringen voor de lange termijn op de internationale markten verder stijgen. Mede doordat ook in India de productie tegenvalt. Naar verwachting wordt er in India 25,4 miljoen ton suiker geproduceerd, wat de laagste productie in zeven jaar is.

Voor het eerst sinds jaren wordt er minder suiker geoogst, terwijl de consumptie juist toeneemt. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA raamt de suikerproductie voor seizoen 2015/’16 op 173,4 miljoen kilo gelijk aan de consumptie. Hierdoor staat suikerprijs hoger vergeleken met een jaar geleden. Vorig jaar stond de suikerprijs ruim $176 per ton (€158) lager. De relatief hoge suikerprijs stimuleert fabrieken om suiker te produceren in plaats van ethanol. De productie van ethanol is dit seizoen met 4% gedaald vergeleken met een jaar geleden.

Prognose: suikerprijs stabiliseert na daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.