Akkerbouw

Achtergrond 1425 x bekeken

Sojaprijs omlaag door gunstig weer

De gunstige vooruitzichten in de Verenigde Staten zorgen voor een dalende sojanotering op de termijnmarkt in Chicago.

Ook de prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) daalde op vrijdag 22 juli met 4,5%, vergeleken met een week eerder naar 211 punten. Ten opzichte van een jaar geleden staat deze prijsindex 5% in de plus. Overstromingen in Argentinië hebben er begin dit jaar voor gezorgd dat de prijs van sojabonen op de termijnmarkten is gestegen. Er zijn maar drie landen die veel soja exporteren. Dat zijn de VS, Brazilië en Argentinië. Als in een van de landen wat gebeurt, heeft dat een sterke invloed op de sojaprijs.

De verwachting is dat in Argentinië het areaal sojabonen komend seizoen met zo’n 2% daalt. De Argentijnse regering heroverweegt de exportheffing voor soja volgend jaar op 30% te houden, in plaats van de beloofde verlaging tot 25% waardoor het voor akkerbouwers interessanter is om mais in te zaaien aankomend september. Het lager areaal kan de komende jaren ruimschoots worden gecompenseerd door buurland Brazilië. Brazilië beschikt over meer dan 75 miljoen hectare onbenut land dat kan worden omgezet in productief akkerland, aldus de Rabobank. Met de vooruitzichten voor wereldwijde toenemende vraag naar granen en oliezaden, biedt dat mogelijkheden.

Chinese vraag neemt af

Ondanks de groeiende wereldvraag, wil China, de grootste importeur van soja op de wereldmarkt, de import van soja voor het eerst in 15 jaar laten inkrimpen. Dit geeft financieel-economisch persbureau Bloomberg aan. Analisten melden dat inkomende inzendingen met 4% kunnen dalen naar 80 miljoen ton in het komende jaar, gerekend vanaf augustus. De reden hiervoor is dat de sojaprijs het afgelopen jaar is gestegen, waardoor importeren duurder is.

Prognose: dalende sojaprijs.


Of registreer je om te kunnen reageren.