Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs blijft schommelen na prijsval

De sojanoteringen herstelden vrijdag enigszins op de beurs in Chicago na een flinke prijsval de dag ervoor. Begin deze week weet de handel dat niveau niet vast te houden.

De termijnmarkt in Chicago daalde donderdag 7 juli fors, door toedoen van winstnemingen. Een tweede reden van de prijsdaling was dat het sojabonenareaal in de Verenigde Staten groter uitvalt dan eerder werd verwacht. Het areaal is met 600.000 hectare naar boven aangepast en komt daarmee uit op een record van 33,9 miljoen hectare.

Het blijft moeilijk om in deze onzekere periode grip te krijgen op de oliezadenmarkt. Uit de prijsschommelingen op de beurs in Chicago blijkt wel dat de speculanten onrustig zijn. De risico’s van het weer blijven sterk van invloed voor de handel. De droogte, die het weerfenomeen La Niña met zich meebrengt, lijkt in Brazilië samen te vallen met het moment van inzaaien (september), waardoor de sojaprijs geen duidelijke richting aanneemt. De prijs blijft boven die van een jaar geleden schommelen.

Verhoging van sojavoorraden verwacht

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA presenteert dinsdagavond 12 juli een nieuw Wasde-rapport met prognoses over de voorraden. De markt verwacht een verhoging van de Amerikaanse sojavoorraden. De International Grains Council (IGC) heeft de sojaoogstprognose voor seizoen 2016/’17 ten opzichte van de meischatting, gelijk gehouden op 320 miljoen ton. De oogstverwachting komt 8 miljoen ton hoger uit vergeleken met seizoen 2015/’16.

Analisten voorspellen dat China in het nieuwe seizoen 87,5 miljoen ton sojabonen zal invoeren. De verwachte hoeveelheid komt 3,5 miljoen ton boven de recordimport van vorig seizoen.

Prognose: schommelende sojaprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.